h i r d e t é s

A postának van pofája 127-140 ezer forintos fizetést ajánlani, amikor a vezér a 25-szeresét keresi!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A postának van pofája 127-140 ezer forintos fizetést ajánlani, amikor a vezér a 25-szeresét keresi!

2017. április 09. - 06:59

 

Remélem, nálunk fog dolgozni! – mondja mosolyogva egy kávéját kevergető hölgy a Magyar Posta kőbányai épületében, ahol a cég karrierirodája felől érdeklődöm - írja a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI

Egy, a Magyar Posta Zrt. megbízásából, postások által kézbesített, a postaládámba bedobott szórólap segítségével jutottam el ide, az egykori Postás Hotel bezárt, összefirkált toronyházának tövébe.

Építsük együtt a jövő postáját! – hirdeti a szórólap. Az állami vállalat három kategóriában toboroz: csomagkézbesítőket, gépjárművezetőket és logisztikai küldeményfeldolgozókat keresnek. Közös követelmény az általános iskolai végzettség, a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány, a megbízható, pontos munkavégzés. Az elérhető havi bruttó jövedelem „akár” 210 ezertől 248 ezer forintig terjed. A Világgazdaság korábban megírta: a Magyar Posta vezérigazgatójának alapbére havi 5 millió forint, a helyettesei 4,2 és 3,6 millió forint között visznek haza, mindehhez pedig akár az alapbér 20 százalékának megfelelő prémium társulhat.

A puritán berendezésű Karrier Irodában elsősorban az „akár” szócska hátteréről érdeklődöm. Kiderül, hogy logisztikai küldeményfeldogozóként – budapesti lakosként azonnal kezdhettem is volna Budaörsön és a repülőtéren – kezdő alapbérként 161 ezer forintot kaptam volna kézhez. A Karrier Irodán dolgozó hölgy udvarias tájékoztatása szerint „nehéz fizikai munkát” kell végezni, néha éjszakai műszakban, féléves próbaidővel. Az első hat hónap után jön az emelés: húszezer forintnyi cafetéria.

Keresnek egyébként még a csomagkézbesítő mellett levélkézbesítőt is, itt a hazavihető pénz a tájékoztatás szerint „postánként változik”. A Karrier Iroda két alkalmazottjának beszélgetése erről amúgy így hangzott.

– Ha olyan 127 ezret mondok az reális, ugye?
– Igen, ez felmehet olyan 140 ezerig.

Mindehhez jön még hozzá még egy tétel:
– És hát ott van még ugye a borravaló, ami nem tudjuk, hogy mennyi.

A Magyar Posta postaládákba dobott kiadványán felsorolják még a megszerezhető pótlékokat is: van pihenőnapi, műszak után járó, pénzkezelési, munkahelyi, éjszakai, rakodási, vasárnapi, fizetett ünnepnapi és biztonsági pótlék. A cafeteriát megkaphatják a jövőbeli postások készpénzben vagy Erzsébet-utalványban is.

Utóbbi említése azért pikáns némiképpen, mert tavaly karácsonykor az Orbán Viktor miniszterelnök által szorgalmazott, nyugdíjasok számára kiutalt 10 ezer forintnyi utalvány, valamint az interneten rendelt karácsonyi csomagok kézbesítése volt az, ami ország-világ előtt nyilvánvalóvá tette, hogy a posta komoly munkaerőhiánnyal küzd. Majláth Zsolt, a Magyar Posta operációs vezérigazgató-helyettese mégis úgy fogalmazott januárban az Origónak adott interjújában, hogy „nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez” és hogy az utalványok is befutottak a nyugdíjasokhoz, amit Majláth így indokol: „határidő előtt teljesítettünk, hiszen december 30-ával bezárólag mindenkinél megkíséreltük a kézbesítést”. Elismerte az interjúban az operációs vezérigazgató-helyettes hogy „rendkívül összetett és nagy rendszerük” „reformálásra, fejlesztésre” szorul, hozzátéve, hogy „a szükséges infrastrukturális, technológiai és humánerőforrás-fejlesztésekhez idő kell”.

A Magyar Posta rendelkezésére jelenleg  jelenleg 30 ezer fő áll, ebből Majláth elmondása szerint levél- és utalványkézbesítést 9 ezer ember végez, a csomagkézbesítésben pedig ezren vesznek részt. Azt a vezérigazgató-helyettes már nem tudta megmondani, hogy mennyi emberre lenne szükségük. Januárban a Napi.hu viszont megírta, hogy a kormány nem hivatalos tervei szerint a Posta mellett a MÁV-nál, az állami víziközmű-szolgáltatóknál, a regionális közlekedési központoknál és a rehabilitációs vállalatoknál a legkisebb kötelező bérek megemelése 22 milliárd forintba kerül.

Megkerestük kérdéseinkkel a Postás Szakszervezetet is a munkaerőhiánnyal kapcsolatban. Tóth Zsuzsanna elnök szerint az érdekképviselet a „létszámracionálási intézkedések” során folyamatosan jelezte a munkáltatónak a lehetséges problémát, ami mára érzékelhetően be is következett. Tóth Zsuzsanna elmondása szerint létszámhiány különösen a központi régióban és az ország nyugati felén van jelen, és legnagyobb mértékben a feldolgozási, valamint a kézbesítői munkakört érinti, a probléma kezelhetőségének tekintetében „nagy várakozással tekintenek” a bérfejlesztés végrehajtására. Abban bíznak, hogy a bérfejlesztés szerint kapott juttatások és a „postások közismert szakmaszeretetének” együttes hatása képes lesz megállítani, vagy legalább jelentősen mérsékelni a munkavállalók elvándorlási szándékát.

Kerestük a Magyar Posta sajtóosztályát is. Szerettük volna megtudni, hogy mióta keres munkavállalókat a posta, és hogy mennyien jelentkeztek eddig, de kérdéseinkre több nap után sem kaptunk választ. Arról sem adott tájékoztatást az állami vállalat, hogy mennyi pénzből készítették el a postaládákba bedobott szórólapokat.

 

Szerző: Tompos Ádám / mno.hu


 

h i r d e t é s