h i r d e t é s

A szekszárdi gázrobbanás károsultjai bizonytalanságban, mert külföldön a polgármester

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A szekszárdi gázrobbanás károsultjai bizonytalanságban, mert külföldön a polgármester

2019. október 17. - 07:47

 

Ács Rezső szekszárdi polgármester azt ígérte, hogy hétfőn várhatóan megoldódik a múlt szerdai gázrobbanásban érintett házak sorsa, ám egy lakossági fórumon kiderült, Kanadába utazott. Információink szerint várhatóan 10 napig lesz majd külföldön. - írja a magyarhang.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

Azért jelent ez különösen nagy gondot a robbanásban érintett lakások tulajdonosainak, mert az önkormányzati választásokkal október 13-án megszűnt a közgyűlés megbízatása, az új pedig még nem lépett hivatalba, mert arra csak a választási eredmények jogerőssé válását követően kerülhet sor, ha a polgármester összehívja az alakuló ülést.

– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pillanatnyilag nincs az önkormányzatnak döntésre jogosult képviselője, aki segíthetne a bajba került embereknek.

Mi ugyan igyekszünk a magunk lehetőségeivel segíteni nekik, de csekélyek az eszközeink. Reméljük, a polgármester mihamarabb hazatér, hogy mielőbb önkormányzati segítséghez juthassanak a bajba jutott emberek

– nyilatkozta a Magyar Hangnak Bomba Gábor, az ellenzék korábbi polgármester-jelöltje.

A helyi Tolnatáj TV tudósítása szerint a háztömbből kilakoltatott mintegy 80 ember a következő hónapokban biztosan nem költözhet vissza otthonába, ugyanis az egész házban életveszélyes állapotok uralkodnak. A bontást és a helyreállítást végző cég vezetője szerint csak a jó Isten tartja össze az épületet, úgyhogy a munkálatok során legfeljebb négy ember dolgozhat majd a házban, statikailag ugyanis csak ennyit ennyit bír el az épület. Ez azt jelenti, hogy bonyolult és hosszadalmas lesz az újjáépítés, ezért az otthonaikat vesztett lakók még hosszú ideig az önkormányzat segítségére szorulnak.

A polgármester-jelölt egy másik Facebook bejegyzésben a Területi Választási Bizottság döntésére hivatkozva beszámolt arról is, hogy Ács Rezső tiltott módon, az önkormányzatnak kárt okozva, saját és Tóth Róbert képviselőjelölt kampányának segítése érdekében közpénz és önkormányzati vagyon felhasználásával kívánta befolyásolni a választás eredményét.

Bomba Gábor sorai szerint a szekszárdi polgármester szeptember 25-én közzétett egy posztot a Facebook oldalán. Arról számolt be, hogy a Mészáros Lázár utcában, Tóth Róbert fideszes jelölt választókörzetében parkolót építenek. A beruházás értékét 15-20 millió forintra értékelte. A beruházás ugyanakkor nem szerepelt a város költségvetésében, sem a képviselő testület, sem a gazdasági bizottság nem döntött ilyen beruházásról. Tóth Róbert semmilyen jogalappal nem rendelkezett arra, hogy a város vagyonát képező közterületen bármilyen engedély nélküli építkezést folytasson. Ez csak úgy történhetett, hogy Ács Rezső polgármesterként aktívan közreműködött ebben.

A Területi Választási Bizottság megállapította, hogy a kifogásolt Facebook-bejegyzés a választási kampány időszakában alkalmas a választói akarat befolyásolására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati feladatokat és azok megjelentetését el kell különíteni a kampánytevékenységtől. Ács Rezső ugyanakkor a Facebook oldalon polgármesterként tüntette fel magát, miközben ugyanazon az oldalon kampányolt is, vagyis nem különítette el a polgármesteri és a jelölti tevékenységét egymástól. Ezzel sérült a választási esélyegyenlőség elve, a polgármester bújtatott kampányt folytatott.

A választási bizottság ma kézhez vett döntésének ismeretében szakértőnk jelenleg vizsgálja, milyen jogi lehetőségek állnak előttünk, hiszen kevesebb mint 300 szavazat volt a különbség köztünk a hétvégi választáson – reagált lapunknak a döntésre Bomba Gábor.

magyarhang.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s