h i r d e t é s

A tavalyinál kevesebb hőmennyiséget fognak kapni a távhős lakások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A tavalyinál kevesebb hőmennyiséget fognak kapni a távhős lakások

2022. szeptember 14. - 07:24

Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva - közölte az energetikáért felelős államtitkár, aki szerint a jelenlegi válsághelyzet felgyorsíthatja az energiahatékonyság javítását, közép- és hosszútávon a földgáz kiváltását megújuló energiákkal.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A jövő energetikájában a fő szempont a "zöldülés" és az ellátásbiztonság - mondta az MTI szerint Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára kedden Gárdonyban, a 35. Távhő Vándorgyűlésen.

Az ukrajnai háború miatt kialakult energia válsághelyzet felgyorsíthatja a klímavédelmi célok gyorsabb elérését, közép- és hosszútávon a földgáz kiváltását megújuló energiákkal, valamint az energiahatékonyság növekedését. Ugyanakkor legalább ennyire fontossá válik az ellátásbiztonság, főleg rövidtávon, a közelgő téli fűtési szezonra tekintettel, de hosszabb távon is a megújuló energiák részarányának jelentős növelésével - tette hozzá az államtitkár.

Mérőket szerelnek fel a távhős lakásokban

Az államtitkár a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban közölte: 1100 milliárd forint fűtési költséget prognosztizálnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja igazságos költségviselés kialakítása, ehhez azonban az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele elengedhetetlen.

A költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel. Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva - közölte Steiner Attila.

Támogatásokat ígérnek

Az államtitkár szólt a távhőszektor előtt álló fejlesztési lehetőségekről is, amelyek között említett egy hétfőn megjelent, ötmilliárd forintos keretösszegű pályázati lehetőséget, amelyben távhőhálózatok hatékonyságnövelésére, modernizációjára nyújthatók be pályázatok november 21-től.

Szintén előkészítés alatt van egy kilencmilliárdos csomag, amely a megújuló energiaforrásokat hasznosító hőtermelő kapacitások létrehozását célozza, továbbá tervben van egy 40 milliárd forintos keret, amelyben 2030-ig a meglévő primer távfűtési szolgáltatások fejleszthetők - írta az MTI. (Napi.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!