h i r d e t é s

A vidéki független nyilvánosság újjáépítéséről tartanak konferenciát most szombaton Szegeden

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A vidéki független nyilvánosság újjáépítéséről tartanak konferenciát most szombaton Szegeden

2019. május 14. - 11:56

 

A februári fővárosi után első vidéki helyszínként Szegeden rendez konferenciát a vidéki független nyilvánosság helyzetéről a Nyomtass te is nevű civil mozgalom. 

Illusztráció: Orbán Viktor/Facebook

A közösség azzal vált ismertté, hogy a helyi lapok felvásárlása után kormánykritikus híreket kezdett “szamizdatok” formájában nyomtatni és terjeszteni a kis településeken. A május 18-i szegedi konferencián szó lesz a vidéki nyilvánosság állapota mellett a propaganda lélektani hatásairól, és arról is, hogy ha ősszel ellenzéki többség lenne egyes városokban, akkor hogyan ne ugyanazt a propagandát csinálják meg, mint a kormány, csak ellenkező előjellel.

L. László János, a Nyomtass te is! alapítója beszél a szervezet első, budapesti konferenciáján idén februárban (Fotó: nyomtassteis.hu)

“Újratervezés – A helyi nyilvánosság helyzete Dél-Alföldön” – ezzel a címmel rendez szegedi konferenciát most szombaton a Nyomtass te is! civil mozgalom. A közösség a “modern szamizdatként” aposztrofált négyoldalas, egy félbe hajtott A4-es lapból álló, könnyen és olcsón sokszorosítható kiadványával lett ismert, amelyekkel a kormányközeli oligarchák által felvásárolt, egyoldalúan kormánybarát hangvételű megyei lapokat igyekeztek ellensúlyozni.

A most szombati rendezvényen amellett, hogy szó lesz arról, hogyan áll a helyi nyilvánosság helyzete Csongrád megyében a médiumok kormányzati központosítása után, szó lesz arról is, milyennek kellene lennie a független helyi médiumoknak, az előfizetős hírszolgáltatást elindító debreceni projektről, egy országos hetilap vidéki tudósítói hálózatáról és arról is, milyen mentálhigéniás hatásai vannak a kormánypropagandának.

Előadók és részletes program

  • A nyilvánosság helyzete Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Csongrád megyében
  • Milyen legyen a demokratikus helyi nyilvánosság? –  Zsolt Péter (szociológus, egyetemi docens, Corvinus; Méltányosság – Politikaelemező központ)
  • A Nyomtass te is! helyzete és esélyei Csongrád megyében (L. László János, nyomtass te is! főszerkesztő)
  • Érzelmi manipuláció a rezsim propagandájában (Körömi János, integratív mentálhigiénés szakember, a Mentálhigiénés Egyesület elnöke)
  • Vidéki tudósítói hálózat építése  (Bod Tamás, Magyar Narancs)
  • A Debreciner indulásának tapasztalatai (Bod Tamás, a Debreciner főszerkesztője)
  • A konferencia május 18-án lesz a Zöld Terasz közösségi térben (Földváry u. 3.), 14.00–17.00 óráig, Facebook-esemény itt.

 

h i r d e t é s