h i r d e t é s

A Wagner-csoport vezetőjea háború befejezését javasolja Putyinnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Wagner-csoport vezetőjea háború befejezését javasolja Putyinnak

2023. április 16. - 07:35

Jevgenyij Prigozsin megtartaná a megszállt ukrajnai területeket. Szerinte az oroszok elérték céljaikat, mert sok ukránt megöltek vagy elűztek.

Ezen a korábbi képen Putyin éppen meglátogatja Prigozsin Concord nevű élelmiszerüzemét. - Fotó: Wikimedia Commons/government.ru

Az orosz társadalomnak és a kormánynak szüksége van egy határozott lezárásra; az ideális megoldás a különleges hadművelet befejezése lenne, és mostantól arra kéne koncentrálniuk, hogy megvessék a lábukat az Ukrajnától megszerzett területeken – szúrta ki a 444 a Wagner-csoportot, az Ukrajnában is harcoló zsoldoshadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján közzétett állásfoglalást.

A „Vlagyimir Putyin séfjeként” ismert férfi azt javasolja a Kremlnek, hogy fejezze be a „különleges katonai hadműveletet”, vagyis az Oroszország által tavaly február 24-én Ukrajna ellen indított háborút.

Jevgenyij Prigozsin, aki egy hónapja arról beszélt, hogy indulni akar a jövő évi ukrajnai előválasztáson, most arról értekezett, hogy szerint Oroszország bizonyos értelemben valóban elérte a célját: „az ukrán hadsereg számos tagját megölték, és az aktív korú férfi lakosság jelentős részét is vagy megölték, vagy elérték, hogy elmeneküljenek Európa más részeibe”.

– Az oroszok emellett megszerezték az Azovi-tenger, illetve a Fekete-tenger nagy része fölötti ellenőrzést, nagy szeletet szereztek ukrán területekből és létrejött a szárazföldi folyosó Krím felé – vázolta a Wagner-csoport vezetője az agresszió eredményeit orosz szemszögből.

A Népszava március végén részletesen írt Jevgenyij Prigiozsin szerepéről az orosz belpolitikában, ahol többen azt feltételezik, hogy valójában Vlagyimir Putyin ellen is indulhatna a 2024-es orosz elnökválasztáson. Prigozsin zsoldosai már több afrikai színhelyen, de elsősorban Szíriában oldottak meg a Kreml számára kényelmetlen helyzeteket, ugyanakkor a vezető korábban nyilvánosan megígérte, hogy 2022 szeptemberére elfoglalja Bahmutot, de a rettentő pusztítás ellenére ez a mai napig sem sikerült neki. (Népszava)