h i r d e t é s

A YouTube állásfoglalása a Pesti Srácok YouTube csatornájának megszüntetésével kapcsolatban

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

A YouTube állásfoglalása a Pesti Srácok YouTube csatornájának megszüntetésével kapcsolatban

2020. február 20. - 15:56

Szerkesztőségünknek is megküldte a YouTube állásfoglalását a Pesti Srácok YouTube csatornájának megszüntetésével kapcsolatban, valamint mellékelten a YouTube gyermekek védelmét szolgáló irányelveiről szóló tájékoztatást.

Forrás: wikipedia

Állásfoglalás

"A Pesti Srácok csatornáját a YouTube azért szüntette meg, mert megsértette a gyermekek biztonságára vonatkozó irányelveinket, amelyek megtiltják a gyermekek ellen irányuló szexuális visszaélés ábrázolását. Amikor egy csatorna megsérti ezeket az irányelveket,  a sértő tartalmat minél gyorsabban eltávolítjuk, valamint jelentjük a hatóságoknak. A kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük, ugyanígy eljárva, ha a későbbiekben új csatorna kerül létrehozásra. Jelen esetben, a csatornára feltöltő személy a platformon nyilvánosan elérhetővé tett egy, gyermekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló tartalmat."

A második csatorna megszüntetésével kapcsolatos állásfoglalás

"Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük. A Pesti Srácok egy új csatorna létrehozásával megkerülte a csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, ezért szüntettük meg a vonatkozó csatornát."

A véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos állásfoglalás

"Irányelveink nem egyes nézőpontok szerinti tartalmakra vonatkoznak – azokat egyformán alkalmazzuk. Automatizált rendszereink nem úgy vannak tervezve, hogy  egyénekhez vagy csoportokhoz tartozó tartalmakat politikai szempontok vagy egyéb tulajdonságok, például nemi vagy szexuális irányultság alapján szűrjenek. A tartalmakat felülvizsgáló munkatársainkat pedig úgy készítettük fel, hogy ne vegyék figyelembe a feltöltő személyét, és azt sem, hogy egyetértenek-e vagy sem a videóban szereplő álláspontokkal."

 

Felelősséget érzünk a káros tartalmak YouTube-ról való eltávolításáért

A YouTube-nak világszerte több, mint kétmilliárd felhasználója van, akik percenként körülbelül ötszáz órányi videót töltenek fel a platformra. Már a YouTube indulásakor felismertük a szabályok  és irányelvek szükségességét, s ezeket a közösségi irányelveinkben határoztunk meg. Noha a YouTube egyértelműen platformszolgáltató - azaz középpontjában a felhasználók által előállított tartalmak terjesztése áll -, ez nem jelenti azt, hogy nem viseltetünk felelősséggel az ott megjelenő anyagokért. Ellenkezőleg: az elmúlt években arra összpontosítottuk erőfeszítéseinket, hogy megfeleljünk ennek az elkötelezettségnek, de közben megőrizzük a platform nyitottságából fakadó dinamizmusát is.

Azonban mielőtt az irányelveinket sértő tartalmat eltávolítanánk, meg kell győződnünk arról, hogy az eltávolítandó és az engedélyezett tartalmak között megfelelően húztuk-e meg a határvonalat. Tudjuk, hogy ez a határvonal alapvető fontosságú, hiszen csak így tudjuk megőrizni a szólásszabadságot, de egyúttal megvédjük és támogatjuk a YouTube virágzó közösségeit és sokféle felhasználóját, közöttük a gyermekeket is. Ezért az irányelveket kialakító csapatunk rendszeresen felülvizsgálja az összes irányelvet, hogy azok mindig aktuálisak legyenek, biztonságossá tegyék a YouTube-ot, de ne fojtsák el a nyitottságát. Emellett az illegális tartalmakat a törvényi előírásoknak megfelelve, a lehető leggyorsabban távolítjuk el.

Miután bevezetünk egy irányelvet, annak érvényesítésében az emberek és a technológia kombinációjára támaszkodunk. Ez a feltöltött tartalmak automatikus vagy felhasználók általi megjelölését jelenti, amelyek aztán a felülvizsgálatot végző csapatok elé kerülnek. A technológia (azaz az algoritmusok) a tartalmak megtalálásában nyújt hatékony segítséget, az emberi közreműködésre pedig azért van szükség, hogy meghozzuk a kontextust igénylő döntéseket arról, hogy irányelveinkkel összhangban mely tartalmat kell eltávolítani.

Rengeteg energiát fektetünk abba, hogy a szabályokat sértő tartalmak eltávolítása még azelőtt megtörténjen, hogy azokat nagyobb számú felhasználó megtekintené. Az automatizált megjelölési rendszereink fejlesztésének köszönhetően egyre gyorsabban tudjuk ezt megtenni, így 2019 második negyedévében a megjelölt tartalmak már 80%-át még azelőtt eltávolítottuk, hogy akár egyetlen felhasználó is látta volna azokat. Az emberi közreműködés azonban továbbra is elengedhetetlen része a munkánknak, mind az irányelvek körültekintő kidolgozása, a tartalmak tüzetes áttekintése vagy a gépi technológia felelősségteljes fejlesztése során. A közösségi irányelvek végrehajtásáról szóló jelentésünkben további részletes információk olvashatóak a YouTube-ról eltávolított tartalmak mennyiségéről, az eltávolítás okairól, és az azonosításuk módjáról is.

A YouTube működtetése során ez a felelősségvállalás az elsődleges prioritásunk, és ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a kiskorúak és a családok védelmére. A YouTube-on kiskorúakat szerepeltető videók többsége természetesen nem sérti irányelveinket - ezek tipikusan oktatóvideók családok számára, vagy éppen a büszke szülők által megosztott pillanatok. Az évek során azonban számos technológiába és megoldásba fektettünk be, hogy megvédjük ezeket a családokat és a fiatalkorúakat a platformunkon. Ilyen például a CSAI Match technológia, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó képanyagok gyors detektálását és bejelentését teszi lehetővé. A CSAI Match a YouTube saját fejlesztésű technológiája, amelyet más vállalatok és civil szervezetek rendelkezésére bocsátottunk.

A kiskorúak védelme érdekében szigorú irányelveket érvényesítünk a platformunkon, ideértve azokat is, amelyek tiltják a kiskorúak kizsákmányolását, a veszélyes vagy káros magatartás ösztönzését, vagy a kiskorúakról szóló videók potenciálisan kizsákmányoló célból történő összesítését. A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, ezeket minél gyorsabban eltávolítjuk és jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük.

Egyedül 2019 harmadik negyedévében több mint 800 000 videót távolítottunk el gyermekbiztonsági irányelveink megsértése miatt, és több mint 60 000 csatornát szüntettünk meg.

A közösségi irányelveinkről itt olvashat többet, a gyermekek biztonságát szolgáló szabályokról pedig itt. A legfrissebb bejelentéseinkről pedig a a youtube.googleblog.com-on található hivatalos blogunkon értesülhet.