h i r d e t é s

Akár jogsértésekkel is akadályoznák egyes tankerületek a pedagógusok munkabeszüntetését

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Akár jogsértésekkel is akadályoznák egyes tankerületek a pedagógusok munkabeszüntetését

2023. január 24. - 06:20

"Aki ellenkezik, kivezénylik".

Forrás: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook

Országszerte számos iskolában kezdték sztrájkkal a hétfői napot a tanárok a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felhívására, Budapesten és több vidéki városban is sor került munkabeszüntetésekre. Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke lapunknak azt mondta, végleges adataik még nincsenek a résztvevők pontos számáról, de az biztos, hogy több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott a hétfői megmozduláshoz. Az újpesti Babits Mihály Gimnázium diákjai szolidaritást vállaltak tanáraikkal, délelőtt spontán ülősztrájkba kezdtek az iskola folyosóin.

A szakszervezetek egyebek mellett legalább 45 százalékos béremelést, a munkaterhek csökkentését, az iskolai sztrájkjog korlátozásának eltörlését, valamint a tanárok kirúgását megkönnyítő rendelet visszavonását szeretnék kiharcolni a kormánynál, ám a kabinet továbbra sem reagált érdemben a követelésekre. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ugyanakkor csütörtökre egyeztetésre hívta a PDSZ és a PSZ képviselőiből álló sztrájkbizottságot.

Mindeközben a tankerületi központok sem tétlenkednek, a PDSZ-hez több visszajelzés érkezett jogsértésekről és túlkapásokról, amelyekkel a törvényesen megszervezett munkabeszüntetést is próbálják akadályozni. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról számolt be lapunknak, tudnak olyan intézményről, ahol egy olyan nyilatkozatot próbáltak aláíratni a sztrájkhoz csatlakozó pedagógusokkal, mely szerint a munkabeszüntetés miatt le kell mondaniuk a bérükről, holott ilyen jogszabályi előírás nem létezik. Volt olyan iskola is, ahol az intézményvezető fenyegetésén keresztül próbáltak nyomást gyakorolni a pedagógusokra: a tankerület arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a nyilvánosság és a sajtó tájékoztatása szigorúan tilos, és ha a sztrájkon felül bármilyen esemény, vagy a média felé “információátadás” lesz, ott menesztik az intézményvezetőt.

Ezzel együtt több helyről azt jelezték a szakszervezet felé, hogy az intézményvezetők nem a valóságnak megfelelően tájékoztatják a szülőket a sztrájkról: akkor is azt írják nekik, hogy a tanítás zavartalan, ha sok pedagógus jelezte, hogy beleállnak a sztrájkba. 

De előfordult olyan is, hogy az igazgató egyáltalán nem értesítette a szülőket a sztrájkról. A PDSZ szerint ez mind jogszabályellenes. Akadt példa olyan esetre is, hogy az igazgatók egyenként “elbeszélgettek” a sztrájkolókkal. Egy kelet-magyarországi nagyváros iskolájából úgy tájékoztatták a szakszervezetet, a tanárok azért nem mernek sztrájkolni, mert féltik az állásukat.

– Aki ellenkezik, azt kivezénylik vidéki iskolába tanítani vagy úgy megkeserítik a napjait, hogy önszántából felmondjon. Itt mindenki pótolható. Jönnek a helyükre a Klebelsberg ösztöndíjasok vagy az ingázó pedagógusok, akik alig várják, hogy legyen üres álláshely a városban. Lehet, ránk is ez vár, mi most vágtunk bele. Az egyik gimnáziumban szerettek volna sztrájkolni, de egyesével elbeszélgetett velük az igazgató a várható következményekről, így visszaléptek - olvasható az egyik PDSZ-nek eljuttatott beszámolóban. Olyan is előfordult, hogy az igazgató akarta megmondani a pedagógusoknak, mikor sztrájkolhatnak.

A PDSZ hangsúlyozta: ezek jogsértő intézkedések, ha valaki hasonlót tapasztal, azonnal keresse a szakszervezet jogsegélyszolgálatát. 

 

Magányos akciók és gördülő sztrájkok

Miskolcon is folytatta korábbi polgári engedetlenségi akcióját Szűcs Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium tanára, a PDSZ választmányi tagja, rajta kívül azonban más kollégája ezúttal nem csatlakozott ehhez. Szavai szerint a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban sztrájkolt hétfőn néhány tanár, és ezt a héten is folytatják majd többen, de erőiket leginkább most a január 31-i országos tiltakozó demonstrációra koncentrálják.

Egerben a Bornemissza Gergely Szakképzési Intézetben függesztette fel a tanítást húsz pedagógus - tudtuk meg Balogh Évától a Pedagógusok Szakszervezete Heves megyei elnökétől. Szavai szerint Hatvanban két iskolában jelentettek sztrájkot, az egyikben, a Kossuth Lajos Általános Iskolában egy fő kivételével valamennyi pedagógus részt vett az akcióban. Gyöngyösön az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanárai indítottak gördülő sztrájkot, minden nap más más pedagógus jelzi majd ezt a szándékát a fenntartó felé.

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai közös nyilatkozatban jelentették be, hogy egymást szándékaikban megerősítve, összefogással vesznek részt a szakszervezetek által meghirdetett hét napos munkabeszüntetésben „Valamennyi sztrájknapon vállalja a tiltakozást a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tantestületeinek több tagja. További intézményekből pedig 1-1 napra csatlakoznak kollégák a demonstrációhoz: január 23-án (hétfőn) a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, január 24-én (kedden) a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, január 25-én (szerdán) a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, január 31-én (kedden) a Debreceni Ady Endre Gimnázium. A sztrájkhét elején meggyújtjuk a kitartást jelképező gyertya lángját, melyet naponta továbbadunk az aktuálisan csatlakozó iskolának Közösen az oktatásért! felirattal. Ezzel kívánjuk egymást biztatni, megerősíteni és ösztönözni” – írták. D. J.

(Népszava)