h i r d e t é s

Alacsony a gáztározók töltöttsége, de legalább már érkezik nem orosz gáz is Magyarországra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Alacsony a gáztározók töltöttsége, de legalább már érkezik nem orosz gáz is Magyarországra

2022. április 29. - 07:37

A magyarországi földgáztározókba elkezdték a betárolást, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint zavartalan az ország földgázellátása.

Forrás: fgsz.hu

A MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri az Európába irányuló földgáz-szállításokkal kapcsolatos fejleményeket; Magyarországra továbbra is a megszokott rendben érkezik földgáz - olvasható a hivatal sajtóközleményében. A hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd köbméter földgáz van.

A MEKH jelzése szerint az ország földgázzal való ellátása zavartalan, az energetikai nyersanyag a szokásos üzletmenetnek megfelelően, több irányból is érkezik. A határkeresztező vezetékek a teljes kapacitásukkal rendelkezésre állnak, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tudunk földgázt importálni. Az érvényben lévő gázszerződések teljesítése folyamatos - írták, hozzátéve, hogy ellátási zavarról nem érkezett információ az iparági szereplők részéről.

A MEKH szerint a hazai földgázellátás biztonságát "jelenleg teljes mértékben garantálják a megkötött hosszú távú kereskedelmi szerződések", a folyamatos ellátáshoz ezen túl pedig rendelkezésre állnak a tárolói készletek, belföldön kitermelt gázmennyiségek, a horvátországi LNG-forrás, illetve nyugatról érkező szállítások is.

Az FGSZ hivatalos adatközlése szerint jelenleg biztosan érkezik nem orosz forrású földgáz is Magyarországra.

Plusz 300 millió köbméter tartalék

Áprilisban elindult a felkészülés a következő fűtési szezonra - közölte a MEKH. Az egyetemes szolgáltató (vagyis az MVM) számára kötelezően előírt 1,87 milliárd köbméter földgáz betárolása is. A jogszabályok alapján 1,2 milliárd köbméterre emelkedik a biztonsági földgázkészlet mennyisége is: azaz a jelenleg rendelkezésre álló 900 millió köbméter mellé további 300 millió köbméter földgáz betárolása lesz kötelező október 1-ig.

A hazai tárolókban jelenleg 1,24 milliárd m3 földgáz van, ami 19,64 százalékos töltöttséget jelent. (Napi.hu)