h i r d e t é s

Antarktiszi hajóútra mentek, több mint százan koronavírusosak lettek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Antarktiszi hajóútra mentek, több mint százan koronavírusosak lettek

2020. április 12. - 11:57

 

A Greg Mortimer nevű óceánjáró több mint száz ausztrál és új-zélandi utasa érkezett meg vasárnap hajnalban a dél-ausztráliai Melbourne-be egy Uruguayból indított repülőjárattal, többségükben koronavírus-fertőzötten.

Port Kembla, 2020. április 6. Több mint ezer fõnyi személyzettel a fedélzetén a Port Kembla-i kikötõbe érkezik a Ruby Princess brit-amerikai üdülõhajó 2020. április 6-án. Az ausztrál Új-Dél-Wales állam rendõrségének gyilkossági csoportja nyomoz az óceánjáró ügyében, amelynek 2700 utasát márciusban engedték partra szállni Sydneybe, ám utóbb kiderült, hogy közülük több mint száz új koronavírussal fertõzött. A luxushajót most azért engedik kikötni, mert a személyzet több fertõzött tagja sürgõs orvosi ellátásra szorul. - Fotó: MTI/AAP/Dean Lewins

A repülőgép 112 utasát, köztük 96 ausztrál állampolgárt a leszállás után még a gépen megvizsgálta egy helyszínre vezényelt, védőruhába öltözött orvoscsapat. A 16 új-zélandi utas közül 13-at átszállítottak egy hazájukba induló charterjáratra.

A Greg Mortimer üzemeltetője, az Aurora Expeditions nevű ausztrál hajótársaság a héten megerősítette, hogy az antarktiszi kalandutakat kínáló óceánjáró 277 utasából 128-nak pozitív lett a koronavírustesztje.

A hajó több mint két hétig vesztegelt Uruguayban, miután március 15-én elhagyta Argentínát egy 16 napos antarktiszi utazásra indulva. Ernesto Talvi uruguayi külügyminiszter közlése szerint két, intenzív ellátásra szoruló utast egy montevideói kórházban tartottak.

Viktória szövetségi állam egészségügyi szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy mindenkit, akinek arra szüksége van, kórházba visznek, a többi utasnak pedig karanténba kell vonulnia, szállodákban. A külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte, hogy miután a Greg Mortimer utasainak jelentős részénél kimutatták a Covid-19 betegség kórokozóját, ezért elővigyázatosságból a hazatérők mindegyikét fertőzöttként fognak kezelni.

A dél-ausztráliai szövetségi államban közben bejelentették, hogy Adelaide város kórházában elhunyt egy 74 éves férfi, aki egy másik óceánjáró, a Ruby Princess fedélzetén fertőződött meg a koronavírussal. A háromezer utasra méretezett Ruby Princessről először március 20-án közölték, hogy tucatnyi utasa koronavírus-fertőzött lett. Az utasok közül végül ötszáznál is többen fertőződtek meg, és több mint egytucatnyian vesztették életüket a Covid-19 betegségben.

Ausztráliában eddig 57 halálos áldozata van a Kínából kiindult világjárványnak. (MTI) / 24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s