h i r d e t é s

Április végén tüntetnek a diákok a nyelvoktatás fejlesztéséért, a nyelvvizsga követelmény elhalasztásáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Április végén tüntetnek a diákok a nyelvoktatás fejlesztéséért, a nyelvvizsga követelmény elhalasztásáért

2019. március 22. - 10:53

 

Április 26. Kossuth Lajos tér.

Illusztráció: eduline.hu

Április 26-án középiskolások és egyetemisták tüntetést szerveznek a az oktatási rendszer elavultsága, a nyelvoktatás katasztrofális helyzete és a 2020-as felvételi módosítások miatt.

Bár a mai világban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak, az elfogadhatatlan, hogy a kormány a hazai nyelvoktatás katasztrofális állapotának megváltoztatása helyett arra használja fel a problémát, hogy az egyetemi felvételin bevezetendő kötelező nyelvvizsga irreális elvárásával diákok tízezreit zárja ki a felsőoktatásból, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a megkérdőjelezhető minőségű és hatásfokú iskolai nyelvórák helyett magántanárnál készüljenek fel egy nyelvvizsgára.

A magyar diákok Európai Uniós összehasonlításban sajnos köztudottan a sereghajtók között kullognak nyelvtudás terén, az elmúlt években a felvételizők fele* pedig nem rendelkezett nyelvvizsgával. Itt az ideje tehát, hogy a döntéshozók nekilássanak tehát a nyelvoktatás fejlesztéséhez, a nyelvtanárokat különösen érintő tanárhiány orvoslásához.

Arra kérjük a kormányt, hogy az ország összes iskolájában biztosítson minőségi nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig halassza el a kötelező nyelvvizsga intézkedéseit. 

Amennyiben a kérésünk nem talál értő fülekre, április 26-án a Kossuth térre szervezett tüntetésünkön már nem csupán kérni, hanem követelni fogjuk mindezt!

*Még a kormányközeli Magyar Nemzet szerint is a felvételizők csupán 45%-a, a felvettek mindössze 55%-a rendelkezett középfokú nyelvvizsgával.

A diáktüntetés Facebook-eseményoldala az alábbi linken található:

https://www.facebook.com/events/1140079612833470/

 


 

h i r d e t é s