h i r d e t é s

„Aranyozott” gombára bukkantak a kutatók Ausztráliában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

„Aranyozott” gombára bukkantak a kutatók Ausztráliában

2019. május 30. - 10:56

 

„Kivonja” környezetéből az aranyat egy gomba, amelyre Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.

Forrás: tasr.hu

A Perth városától 130 kilométerre délkeletre elterülő Boddington vidékén talált Fusarium oxysporum a környezetében lévő részecskékkel való kölcsönhatás során „aranyozza be” gombafonalait.

A szakemberek szerint a gyakorlat biológiai előnyökkel járhat, mivel az „aranyozott” gombák nagyobbra nőnek és gyorsabban terjednek, mint azok, amelyek nem lépnek interakcióba az értékes fémmel.

A gombák kulcsszerepet játszanak a szerves anyagok, úgy mint a falevél és a fakéreg lebontásában és újrahasznosításában, valamint különböző fémek, köztük az alumínium, a vas, a mangán és a kalcium körforgásában

 – mondta Tsing Bohu, a CSIRO munkatársa.

Az arany ugyanakkor kémiailag annyira inaktív, hogy egy ilyesfajta kölcsönhatás egyszerre szokatlan és megdöbbentő – konkrétan látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye

– tette hozzá a kutató.

Bohu jelenleg további vizsgálatokat végez annak megértésére, hogy a Fusarium oxysporum miért lép kölcsönhatásba az arannyal, és hogy a jelenség a felszín alatti nagyobb aranylelőhelyekre utalhat-e. Amennyiben igen, az hasznára válna az iparnak az új lelőhelyek felkutatásában.

Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője, ám az előrejelzések szerint a termelés csökkeni fog a közeljövőben, hacsak nem tárnak fel újabb lelőhelyeket.

A világszerte előforduló Fusarium oxysporum az amatőr aranykeresők számára azonban nem szolgál segítségül, mivel a fonalaihoz tapadó aranyrészecskék csupán mikroszkóppal láthatóak.

(MTI)


 

h i r d e t é s