h i r d e t é s

Az élet kikényszeríti a megoldást a szabad orvosválasztásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az élet kikényszeríti a megoldást a szabad orvosválasztásra

2021. március 05. - 05:41

Az új egészségügyi szabályozás, a rögzített beutalási rendben egyelőre nem biztosítja a betegeknek a szabad orvosválasztás lehetőségét, a magánorvos sem kísérheti betegét az állami rendszerbe.

A kép illusztráció! - Forrás: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Velkey György, a Bethesda kórház főigazgatója, a Kórházszövetség előző elnöke a Pesti Hírlapnak arról beszélt, a szabad orvosválasztásra a továbbiakban legális keretek között, akár kiegészítő biztosítás formájában kellene lehetőséget biztosítani.

Az egészségügyi reformmal kikerült a rendszerből az azt torzító paraszolvencia, azonban szabad orvos- és intézményválasztás lehetősége is megszűnt, amit a betegek a kutatások szerint éppen a hálapénzzel értek el. Az új törvény egyelőre nem kínál megoldást arra, hogy a beteg márciustól hogyan jut el ahhoz az általa választott szakemberhez, ami pedig sokak igénye, és ők továbbra is befolyásolni akarják majd, hogy kezelje vagy operálja őket. Ez a kérdés, akárcsak az orvosok pluszteljesítményének honorálása napirendre kell, hogy kerüljön  - mondta a napilap csütörtöki lapszámában Velkey György.

Álláspontja szerint meg kellene fontolni, hogy a szabad orvosválasztást pluszpénz fizetésével, akár egy kiegészítő biztosítás keretein belül tereljék legális útra. Aki egy adott orvoshoz szeretne menni, fizessen be meghatározott összeget a kasszába, amit döntő részben közvetlenül az orvos és személyzete kapna meg, egy töredékét pedig a hátteret biztosító intézmény - idézi a főigazgató korábbi nyilatkozatát a napilap.

Az egészségügyben komoly korrekcióra készülnek, a helyzet rendezését az élet fog kikényszeríteni, miután az előzetes hatásvizsgálatok egészen nyilvánvalóan elmaradtak.

A Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján már élesedett a konfliktus, amikor megtiltották, hogy a szülésekhez fogadott orvost válasszanak a nők. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a hálapénz kivezetése hivatkozva nincs lehetősége a klinikának a szabad orvosválasztás jogát korlátozni. (napi.hu)