h i r d e t é s

Az Elios a magyarországihoz hasonló módszerekkel nyerhetett a közvilágítási tendereken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Elios a magyarországihoz hasonló módszerekkel nyerhetett a közvilágítási tendereken

2018. augusztus 07. - 20:05

 

Az Elios a magyarországihoz hasonló módszerekkel nyerhetett a közvilágítási tendereken. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: 444.hu

Szlovákiában is üzletelnek a korábban Tiborcz Istvánhoz - Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez - kötödő Elios Zrt.-hez közeli cégek – írja a hvg.hu a The Slovak Spectator híre alapján.

A szlovák hírportál szerint négy vállalat is van Szlovákiában, amely a vezetőin vagy a pénzügyein keresztül Tiborcz egykori cégéhez kötődik, közülük néhány pedig hasonló módon nyert el közvilágítási pályázatokat, mint amilyeneket Magyarországon vizsgál az EU csalás elleni hivatala (OLAF). Utóbbi ügyben egyébként már zajlik a nyomozás, ennek ellenére a kormányfő az üzleti életben továbbra is hasít.

Az üzlet akkor indulhatott el, amikor 2015-ben meghirdette az akkor Robert Fico vezette szlovák kormány a települések közvilágítását modernizáló programot. Ekkor alakult meg az Elios Slovakia nevű cég, a kisebbségi tulajdonosai között egy olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozással, a U Lighttal, amely sok olyan tenderen indult el, amelyen az Elios nyert, csak épp drágább ajánlatot adott. De létrehozták a Grep Slovakia nevű céget is Komárom szlovák oldalán – ennek a tulajdonosa a magyar Grep, amely néha az Elios riválisa, néha partnere volt.

A portál szerint a módszer hasonló volt, mint ami miatt a magyar ügyben nyomoz az OLAF: a pályázat kiírása után, a módosításkor írták át úgy a technikai követelményeket, hogy azoknak csak a végső győztes, vagy a nála drágábban pályázó cégek feleltek meg.

A négy cég, amelyet a portál gyanúsnak nevezett, most is működik. Az érintett városok polgármesterei szerint nincs szó csalásról, volt, aki azt is tagadta, hogy tudott volna a cégek hátteréről. De volt olyan városvezető is, aki annyit mondott:

Mi nem gyanús manapság? Nem érdekelnek az ilyen dolgok, nekem csak világítás kellett.

168ora.hu


 

h i r d e t é s