h i r d e t é s


Az esztergomi kórházvezetés megszólalt a dorogi kórház integrációjával kapcsolatban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az esztergomi kórházvezetés megszólalt a dorogi kórház integrációjával kapcsolatban

2017. június 21. - 09:22

 

Három témakört érintett az a családorovosi tájékoztató, amelyet 2017. június 13-án tartottak a Vaszary Kolos Kórházban. 

Elsőként az esztergomi kórház gazdasági helyzetét tekintették át, amelyre a vezetői beszámoló szerint jellemző a stabil gazdálkodás. Illetve kiemelendő a környező Önkormányzatok jelentős támogatása is. Számos infrastrukturális pályázat sikere (SBO, Radiológia, Pszichiátria, Nőgyógyászat), illetve jelenleg is folyó pályázatokról számoltok be. Elsősorban infrastrukturális beruházások várhatók, de jelentős volumenű eszköz fejlesztés is zajlik. Az országos humánerőforrás-krízis hatásai érintik az Intézményt. 

Az eredménybeszámoló után második témakörként azokról a kórházi osztályokról esett szó, ahol személyi változások várhatóak

 • 2017.01.01-től ismételten I. és II. Belgyógyászati osztály működik szétválasztott területi ellátási kötelezettséggel, de szakmaspecifikus ellátást nyújtva. 2017. július 1-től Dr. Dinnyés József helyett  Dr. Ámon György Főorvos lesz a megbízott osztályvezető. Dr. Dinnyés József Főorvos nyugdíjasként Dorogon és Esztergomban is Kardiológiai szakrendelést végez, valamint vezeti a Krónikus Belgyógyászat és Hospice Osztályt. 
 • A Pszichiátriai Osztályon Dr. Arató Géza várhatóan 2017. év végén nyugdíjba vonul, az osztály élén változás várható, az osztályvezetői pozíció meghirdetésre került.
 • A Reumatológiai osztály élén Dr Dávid Dezső Főorvos szintén elérte a nyugdíjkorhatárt, továbbfoglalkoztatását megkérték, várhatóan itt nem lesz személyi változás. 
 • A Gyermek sürgősségi ellátást nem kötelező feladatként Esztergom és Nyergesújfalu Önkormányzatának kiemelkedő támogatásával, de az idei évtől számos környékbeli Önkormányzat 25-150. 000 Ft-ig terjedő anyagi hozzájárulásával sikerül fenntartani. A Kórház saját alkalmazottaiként Dr. Mátai Katalin Főorvosnő és Dr. Nyisztor Mónika végzi az itt folyó munka döntő részét, de számos külsős foglalkoztatott orvos nevével is találkozhatnak, mert az ügyeleti tevékenység csak külsős vállalkozók bevonásával működtethető. A gyermekellátás sürgősségi, 24 órán belül ellátható esetekre vonatkozik, az ezen túli kórházi ellátást igénylő esetekben továbbküldés történik a TEK szerinti illetékes intézménybe. 
 • A Sürgősségi Osztály vezetője Dr. Bakonyi György, aki komoly tervekkel és lelkesedéssel vágott bele a munkába. Itt komoly problémát jelent a gyakran nem sürgősségi jellegű esetek magas száma a Traumatológia és a Radiológia leterheltsége.
 • A Radiológiai osztályon jelentős fejlesztés történt az elmúlt két évben (új CT, digitális RTG, stb.). Az országos létszámhiány érezteti hatását, az ellátás az itt dolgozók emberfeletti munkája mellett is csak külsős szakemberekkel oldhatók meg. Az SBO-n keresztül rengeteg "luxus vizsgálatra" kerül sor, a leterheltség miatt az eddig itt dolgozók is csökkentik szerepvállalásukat. 2017. július 1-től nagy valószínűséggel az ügyeleti struktúrán változtatni kell, éjszaka és kiemelt ünnepnapokon UH vizsgálatra csak rendkívüli szakmai indikációval kerül sor, a röntgen vizsgálatokat távleletezéssel fogják megoldani.
 • A Nőgyógyászati Osztályon a közeljövőben pályázati pénzből az épület megújulása várható, VIP kórtermet alakítottak ki, a laparoscopos eszközparkot fejlesztették. Fél év alatt 3 rezidens és 1 szakorvos távozott az osztályról, a humánerőforrás helyzet nehéz, a kollégák keresése folyamatos, a működés jelenleg zavartalan.  

A dorogi kórház integrációjával kapcsolatban:

 • A döntést a Fenntartó hozta meg, nem az esztergomi Kórház vezetése forszírozta. 
 • A struktúra és a munkahelyek megtartásának szándéka egyértelmű, személyi változás csak vezetői szinten várható. A dorogi telephely vezetésére Dr. Lászlóczky Ágnes Főorvosnő kapott megbízást. 
 • A szakrendelések megtartását és lehetőség szerinti fejlesztését tervezik.
 • A Laboratóriumi tevékenység - feltehetően 2017.10.01-től - Esztergomba kerül át, de a vérvétel az érintett lakosság részére Dorogon történik, így a betegek a változásból semmit nem észlelnek majd. A fekvőbetegek vonatkozásában a co-payment rendszer áttekintése és reorganizálása felmerül. Terv szerint 10-15 ágyon az ellátás térítésmentesen zajlana. 
 • A két intézmény informatikai rendszere integrálásra kerül, ehhez kapcsolódóan lehetőség lesz a családorvosi rendelőkbe külön modulok kihelyezésére, melynek segítségével a Családorvosok a praxisukba tartozó betegek részére beutalókat adhatnak fel, illetve vizsgálati eredményekről tájékozódhatnak, leleteikhez hozzáférhetnek.


h i r d e t é s

betöltés...

;