h i r d e t é s

Az EU-nak van elég eszköze, hogy lyukra futtassa Orbánt és Kaczynskit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU-nak van elég eszköze, hogy lyukra futtassa Orbánt és Kaczynskit

2020. november 24. - 14:43

 

A New York Times után egy nappal a másik nagy amerikai lap is vezércikkben sürgeti, hogy az EU semmiképpen ne hátráljon meg a magyar-lengyel vétófenyegetés láttán.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalás úgy fogalmaz, hogy míg az Egyesült Államok Trump demokrácia-ellenes támadása köti le, addig Európa a saját bajával néz farkasszemet. Ez utóbbi is hatalmas jelentőségű a világ demokráciája szempontjából. Az unió évek óta zavarban van, mert nem képes megfékezni a két tagországot, amely a nacionalista-populista kormány irányításával szilárdan tart a tekintélyuralom felé. Most pedig azzal fenyeget, hogy megakadályozza a létfontosságú finanszírozást nem csak a maguk, hanem a többiek számára is, amikor beütött a ragály.

A holtpont csak súlyosbíthatja a gazdasági válságot. De ha sikeres lesz a zsarolás, az végzetes hatást gyakorol a földrész demokratikus elkötelezettségére. Kerül, amibe kerül, Európa nem adhatja be a derekát. A gond abból ered, hogy Budapest és Varsó megpróbálja megfosztani függetlenségétől az igazságszolgáltatást, kiiktatni az ellenzéki sajtót és a magyarok esetében korrupt módon Orbán családja és vazallusai felé terelni az uniós pénzeket. Egyik ország sem hajlandó menekülteket befogadni, ugyanakkor célba vette az LMBT-közösséget.

A 7-es paragrafus alapján zajló eljárás méregfogát ugyan ki tudta húzni a két kormány, de a költségvetési blokád már keményebb dió számukra. Hiszen a segítség a magyar GDP 5 százalékát teszi ki. De ha nincs új büdzsé, akkor januártól az eddigi megy tovább, miközben életbe lép a jogállami feltételrendszer.

Ez pedig kellő eszközt adhat az EU kezébe, élen a németekkel. Orbán azt állítja, hogy nyitott a megállapodásra. Ez remek, feltéve, hogy van olyan mechanizmus, amivel Brüsszel megbüntetheti azokat a tagokat, amelyek elveszik a bíróságok önállóságát és elhallgattatják a médiát.

Ha az európai demokraták kerekednek felül, az jó volna a következő amerikai vezetésnek is. A legelső az volna, hogy szavatolni kellene a szabad választásokat és a jogállamot mind az USA-ban, mind az öreg földrészen. A jelek szerint a tengerentúlon a demokrácia hívei visszaverik Trump támadását, az európaiaknak követniük kell a példát. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s