h i r d e t é s

Az Európai Néppárt tagjainak tilos belépniük Venezuelába

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Európai Néppárt tagjainak tilos belépniük Venezuelába

2019. február 18. - 07:35

 

A venezuelai hatóságok szerint "összeesküvési szándékkal" érkeztek a latin-amerikai országba.

Brazília és Venezuela határa - Forrás: Ebru TV Kenya

A venezuelai hatóságok vasárnap megtiltották az Európai Parlament öt képviselőjének beutazását, azzal vádolva az Európai Néppárt (EPP) tagjait, hogy "összeesküvési szándékkal" érkeztek a latin-amerikai országba - írja az MTI. 

A küldöttség egyik tagja szerint Juan Guaidó ellenzéki vezetővel akartak találkozni. "Kiutasítanak minket a venezuelai hatóságok" - mondta Esteban González Pons spanyol EPP-képviselő a caracasi nemzetközi repülőtéren felvett videoüzenetében, amelyet a közösségi médián osztott meg. "Elvették az útleveleinket, s nem indokolták meg a kiutasítást" - közölte. González Pons hangsúlyozta, hogy a venezuelai parlament hivatalos meghívására érkeztek Caracasba. 

A hatalmától megfosztott ellenzéki többségű nemzetgyűlés házelnöke Guaidó.

A venezuelai fővárosba érkezett küldöttség soraiban González Pons mellett José Ignacio Salafranca és Gabriel Mato Adrover spanyol, Esther de Lange holland és Paulo Rangel portugál EPP-képviselők voltak.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter mikroblogján közölte, hogy az európai parlamenti képviselőket már napokkal korábban figyelmeztették, nem fogják őket beengedni az országba. Szerinte összeesküvési szándékkal érkeztek Venezuelába. A külügyminiszter egyben felszólította a képviselőket, hogy tartózkodjanak a további provokációktól.

Guaidó a Twitteren bírálta az európai parlamenti képviselők kiutasítását. Mint írta, a döntést Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elszigetelt és egyre ésszerűtlenebb rezsimje hozta.

Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi állam, köztük Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Finnország, Luxemburg, Portugália, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország és Csehország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek. (MTI) / index.hu


 

h i r d e t é s