h i r d e t é s

Az igénytelen MÁV és a suttogó vonatok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az igénytelen MÁV és a suttogó vonatok

2016. szeptember 22. - 06:17
0 komment

 

Korábban is már sokat írtunk a MÁV-ról, a hangosságról és a pillanatok alatt lelakódó vasutas-környezetről.

Amikor 2015-ben nagy dirr-durr csitt-csattal, dr. Völner emlékezetes száguldásával - amikor Esztergom felé egy próbavonattal elérte a bűvös 100 kilométer/órás sebességet - átadták a felújított Esztergom-Budapest vasútvonalat, csak Desiro motorvonatok közlekedtek. A modern utastájékoztató rendszerrel felszerlet, "lóca-szerű" ülésekkel és emelt szintű utazási "kényelemmel" ellátott szerelvényektől mindenki elájult.

Azután elérkezett a nyár és vonat híján egyre több Desiro-t rendeltek a szakemberek a balatoni forgalomba, nekünk pedig megérkeztek a pótlékok pótlékai, az M41-es mozdony vontatta öreg szerelvények, amelyekre ránézve is már piszkos lett a munkába tartó ember. A vasútbarátok körét leszámítva a teljes vonalon, hónapokon át borzolta a vasút mellett élők idegeit ezen vonatok zaja, mert a javítóműhelyből kikerült mozdonyok kipufogójába elfelejtették visszaépíteni a hangtompítót. Így például az esztergomi végállomás közelében élők hétköznaponként éjféltől háromnegyed 5-ig minden hétköznap élvezhették a dübörgő alapjáratot. Néha pedig a perverz gázfröccsöket is.

De ennek vége!

Tegnap hallottam először egy hangtompítós szerelvényt, de nyilván az én hibám, hogy ma éjjel többször felébredtem a tompított zajra is. De hát mávos sztenderd, hogy járatni kell azt a szart egész éjjel, mert csak így termelődik meg indulásra a szükséges energia a vagonok fűtéséhez - ha jól értettem a NIF-es szakembert.

Csak 5 db-vel sikerült túllépnie a MÁV-nak a zajhatárt - az itt élők gyakorlott alvók, ez meg sem kottyan nekik. Azért arra kíváncsi lennék, hogy aki Esztergom csendesebb részén él, mit szólna hozzá, ha ilyen zajban kellene pihennie. Egyből szolidárisabb lenne a vasútállomás környékén élőkkel.

A dübörgés mellett az adófizetők pénzéből fenntartott környzet is megérne egy misét.

Azt mindenki tudja, ha egy MÁV területen park létesül, az előbb-utóbb dzsungellé változik. Ezeken a területeken a növények olyan burjánzásba kezdenek, ami szembe megy minden természetes folyamattal. Elképzelhető, hogy ez az állami mammut sokkal nagyobb sikereket érne el nemzetközi szinten, ha a személyszállítás helyett Áder Jánossal leülnének és egy nemzetközi környezetstratégiát gondolnának ki.

Brazília lehet, hogy fizetne a MÁV-nak, ha segítene visszatelepíteni a kivágott őserdőket. Elég csak egy tarlót a MÁV-ra bízni, garantált hogy rövod időn belül visszaveszi a természet a területet.


Vörösbánya megállóhely
Forrás: 10-es út Facebook csoport

Esztergomban az átgondolatlan Intermodális csomópont végén is parkot létesítenek a tervek szerint.

Vágányzár és egyéb finomságok

Holnaptól, azaz 2016. szeptember 23-án péntek délutántól a villamosításui munkálatok miatt teljes vágányzár lesz. Az utasokat pótlóbuszok fogják szállítani a vonatkozó időszakban. A MÁV és a NIF Zrt. is úgy tájékoztatta az utasokat, hogy 20:45-től lesz érvényes a vágányzár. Éppen ezért az utolsó vonat Esztergom irányába 17:20-kor, Budapestre pedig 19:11-kor indul. A vágányzár kezdetéig még 4(!) (18:00, 18:20, 19:00 és 19:20) vonat indulhatna és érkezhetne meg Esztergomba és ez Budapest irányába is igaz.

Gyorsított járat

Nyilván más fogalma van a MÁV-nak a gyorsított jártról, mint az utasoknak. A MÁV-nak ez azt jelenti, hogy kihagy néhány megállót és így hamarabb letudja az utat, az utasoknak is ezt jelenti. Vannak, nem is kevesen, akik igénybe is veszik ezt a járatot. Például a Nyugati pályaudvarról 18 órakor induló gyorsított járatot nyugodt szívvel elfelejthetik, mert az csak egy egységből áll (egy darab motorkocsi = egy egység - ahogy a MÁV nevezi - a szerk.) és annyira tömött, hogy már a Nyugatiban képtelenség rá felszállni. Azután arra is figyelnie kell az utasnak, hogy jó egységre szálljon fel, mert ha például az S72 jelűre ül fel, akkor egy órát ücsöröghet, hiszen ez a vonat csak 1 óra múlva indul.

Címkék: 

 

h i r d e t é s