h i r d e t é s

Bayer Zsolt elfogatóparancsot adott ki Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bayer Zsolt elfogatóparancsot adott ki Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ellen

2023. március 18. - 17:08

A kormánypárti publicista az orosz elnök elleni elfogatóparancsra reagált.

Forrás: Hír TV

„Ezennel én is kiadom az elfogatóparancsot Biden és Zelenszkij ellen” – írta szombaton Bayer Zsolt arra reagálva, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.

A minap számoltunk be arról, hogy Vlagyimir Putyin ellen kiadták az elfogatóparancsot. Azóta részletesen írtunk arról is, hogy milyen következményei lehetnek ennek a lépésnek.

Bayer Zsolt erre reagálva írta azt egy blogbejegyzésben, hogy ő is kiadja az elfogatóparancsot az amerikai és az ukrán elnök ellen. A kormánypárti publicista azzal indokolta a lépését:

Ugyanis ennek pont annyi értelme van, mint a hágainak Putyin ellen.

A kormánypárti publicista azt is hozzátette, hogy ha sikerül elfogni Joe Bident, akkor felelősségre vonja amiatt, hogy a fiát, Hunter Bident az ukrán gázipari tröszt, a Burisma igazgatótanácsába „tette be”.

Mindeközben az ukrán elnököt a „CIA ügynökének” nevezte a blogján közzétett bejegyzésében,  hozzáfűzve: szerinte Zelenszkij korántsem olyan ártatlan, mint amilyennek beállítja magát.

Üzengetés az elfogatóparancs?

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője és az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet igazgatója az elfogatóparancs kiadása után a Mandineren írt cikkében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Putyin ellen elfogatóparancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság, az International Criminal Court nem egyenlő az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Büntetőbírósággal (International Court of Justice). 

Az előbbi szervezetet 1998-ban a római statútum alapján hozták létre, a világ több nagyhatalma mind a mai napig nem tagja. Az ENSZ Biztonsági Tanács 5 állandó tagja közül hárman (Oroszország, Kína, Egyesült Államok) mind a mai napig nem tagjai. Bendarzsevszkij szerint amíg Putyin hatalmon van, addig biztos, hogy nem tudnak lefolytatni ellene egy eljárást, így „a döntés inkább erőteljes üzengetésnek tűnik”, amely az eszkaláció irányába hat. (Index)