h i r d e t é s

Bekeményít a napsütés, de helyenként záporokat is kaphatunk a fejünkre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bekeményít a napsütés, de helyenként záporokat is kaphatunk a fejünkre

2020. május 15. - 06:17

 

Pénteken délelőtt változékony időre van kilátás, a napsütés mellett záporok is előfordulnak. - írja az idojaras.hu

Virágzik a bánáti bazsarózsa. Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

Délután fülledt időre kell készülni. Napos időszakok is lesznek, de a gomolyfelhőkből zápor és zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. 18, 23 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken egy gyenge hidegfront hat a szervezetre, inkább a nap első felében. Sokfelé fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik a változékony időszak! - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken is tovább tart a változékonyság, a nap első felében gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a párásság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő.  Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk. Amennyiben lehetősége adódik rá, akkor pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás a naposabb keleti tájakon erős lesz, meghaladja 6-os értéket, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Használjon magas faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje!

A közlekedők keleten a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak!

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s