h i r d e t é s

Betör a lehűlés, itt-ott záporok áztatják a hétfőt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Betör a lehűlés, itt-ott záporok áztatják a hétfőt

2019. március 11. - 06:12

 

Hétfőn délelőtt északnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de délen még mindig sok lesz a felhő. - írja az Időjárás.hu

Illusztráció: pixabay.com

Helyenként futó záporok is kialakulhatnak.  Délután változóan, többször erősen gomolyfelhős lesz az ég, szórványosan alakulnak ki záporok. Az északnyugati szél erős lesz. Kora délután 7, 12 fok várható.

Orvosmeteorológia

Hétfőn hajnalban hidegfront éri el térségünket, megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu

A front egy nap alatt áthalad, de a szívbetegeket nagyon megterheli a változékony időszak!

Hétfőn nyugat felől hidegfront érkezik, ami egész nap kifejti humánmeteorológiai hatását. Amennyiben érzékeny rá, úgy erős tünetekre számítson. Erősödnek a görcsök, növekszik az infarktusveszély, egyes esetekben könnyebben beindulhat a szülés. A szél mindvégig zavaró lesz, többfelé erős lökések kísérik, így ha erre érzékeny, akkor mindez ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat, türelmetlenebb is lehet a megszokottnál. Emellett a szívbetegekre és a vérnyomáspanaszokkal küzdőkre nézve is rendkívül megterhelő lesz a hét hátra lévő része.

Az előző napok szokatlan enyhesége után lehűlés kezdődik. Fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, és ezek a tünetek önnél is több napig állandósulhatnak. Fogyasszon sok folyadékot, zöldségleveseket, az ételek közül a gyomrot kímélő, kevésbé zsíros a kevésbé fűszeres fogásokat részesítse előnyben. 

A hőmérséklet még nem csökken le erősen, azonban számítson arra, hogy a szél hatására a mért hőmérséklethez képest jelentősen alacsonyabban alakulhat a hőérzete. Mindenféleképpen szélálló ruhadarabokat válasszon, és az esernyőjét se felejtse otthon - készüljön fel az előző napokhoz képest jóval kellemetlenebb időjárásra!

Az erősen szeles idő országszerte megnehezíti a közlekedést, ilyenkor gyakran nehezebb irányítani a gépjárművet. Egyes autók menetstabilitása csökken az erős, néhol viharos lökésekkel kísért oldalszél hatására. Ingerlékeny, türelmetlen sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt, közlekedjen nagyon óvatosan!

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, fejfájás, izom- és hasi görcsök. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s