h i r d e t é s


Aranyat lopsz és hamisítasz, házi őrizet, fát lopsz, börtön!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Aranyat lopsz és hamisítasz, házi őrizet, fát lopsz, börtön!

2017. január 06. - 07:58
1 komment

 

Két felszámoló közötti vita miatt nem halad az aranyhamisítást elkövetett Kézizálog Zrt. vagyontárgyainak értékesítése - írja a napi.hu.

A kép illusztráció!

A tulajdonos Bíró Péter ellen még vádemelés sem történt. 

A cikkben azt írják, hogy 

  • A két éve bebukott, becslések szerint 25-30 milliárd forintos kárt - jórészt banki veszteséget - okozott cégek tulajdonosa, Bíró Péter azóta házi őrizetben van, még vádemelés sem történt eddig,
  • Bíró pedig hathavi elmaradt vezérigazgatói bérének fizetését kérte a Cég-Révésztől a Bérgarancia Alapból, amire formálisan joga is van.
  • Egyelőre nem tudni, hol találhatók a csalás legfontosabb darabjai, a trombitarézből készített "aranytömbök", ezeket a nyomozóhatóság foglalta le, de a PSFN válaszából az derült ki, hogy nem részei a felszámolásnak.
  • A két cég közül a Kézizálog Zrt. ügyében az állami Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft., a Lombard Kft.-ében pedig egy magáncég, a Cég-Révész Kft. illetékes.
  • A felszámolás is lassan halad, a Kézizálog vagyonelemeiből eddig nem adtak el semmit. Az eredetileg 1,2 milliárd forintra értékelt ékszer-, nemesfém- és drágakőkészletet árát a második árverési fordulóban 40 százalékkal csökkentették, vevő így sem akadt.
  • A felszámolást hátráltatja, hogy a másik felszámoló, a Cég-Révész Kft. szakértői szerint a sok száz értéktárgy nem az állami céget, hanem őket illeti, így jogalap nélküli az árverezés.

Az ellentmondást a cikk így magyarázza: 

A zálogházba beadott tárgyakra kifizetett összegek a céget finanszírozó pénzügyi vállalkozástól származnak. Emiatt a zálogtárgy a bankok számára biztosítékot jelent a folyósított összegre. A Bíró-birodalomban a tárgyat a Kézizálog vette be, ez fizette ki a pénzt, majd amikor a betett zálogtárgyat nem vette vissza a tulajdonosa, akkor ezt átadta/eladta a Lombard Kft.-nek. Így az utóbbi cég tulajdonjogot szerzett a zaciba csapott ékszerre, értéktárgyra, így értékesíthette is ezeket. Erre a láncolatra épült a Bíró-birodalom átverési szisztémája - és ez okoz mostanáig is problémát.

portfolio.hu


1 komment


h i r d e t é s

betöltés..

;