h i r d e t é s

Csapadékból ismét jut bőven, de nagy fordulat jöhet péntektől

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csapadékból ismét jut bőven, de nagy fordulat jöhet péntektől

2019. május 16. - 06:19

 

Csütörtöktől a tartós esőzés megszűnik, hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. A hét további részében egyre nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de jó hír, hogy napról-napra melegebb lesz! - írja az Időjárás.hu.

Vadgerle. Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Attila

Csütörtökön délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon erősen felhős, borult idő várható, helyenként fordulhat elő gyenge eső, záporeső. A keleti országrészben többnyire közepesen felhős lesz az ég, ezeken a területeken nem valószínű csapadék.  Délután a Dunántúlon folytatódik a felhős idő, az ország más részein hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, de a Dunántúlon helyenként gyenge eső, a Tiszántúlon záporeső,  egy-egy zivatar kialakulhat. A légmozgás mérséklődik, a délutáni csúcsértékek 13, 20 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érkezik front térségünkbe. A frontmentes időben alapvetően megpihen a szervezet, de a melegedés már okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön és a következő napokon úgy tűnik, hogy nem terheli időjárási-front a szervezetünket. A nap is előbújik hosszabb-rövidebb időre, ez pedig jót tehet a hangulatának és közérzete is javulhat. Melegedés veszi kezdetét, így az arra érzékenyek körében melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek: a migrénes panaszok fokozódása mellett fáradékonyság, alvászavar és koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a figyelemzavarokkal összefüggésben csökkenhet a teljesítőképessége. Élénkítésre a nap első felében fogyasszon el 1-2 csésze zöldteát, napközben pedig figyeljen arra, hogy minden órában igyon meg 1 pohár vizet vagy facsart gyümölcslevet.

A Tiszántúlon kialakuló záporok, zivatarok környezetében átmenetileg erősen párássá válhat a levegő, ez az asztmásokat és a légzőszervi megbetegedéssel küzdőket viseli meg leginkább. A fülledt időben gyakori panasz lesz a légszomj, a nehézlégzés, de mellkasi fájdalmakra és múló rosszullétekre is fel kell készülni.

Jó hír, hogy az elmúlt napokhoz képest jelentősen csökken a csapadékhajlam, de a Dunántúlon és a keleti országrészben is előfordulhat gyenge csapadék, így az esernyőre időnként még szükség lesz.  A napsütés hatására javul a hőérzet, a csapadékmentes területeken ajánlott pár órát a friss levegőn tölteni. Az UV sugárzás nagyrészt az alacsony-közepes tartományban marad, de a napos tájakon elérheti a magas fokozatot.

A légköri pollenkoncentráció jellemzően alacsony, a pázsitfűfélék és a fenyőfélék okozhatnak tüneteket az allergiások körében.

A közlekedést a helyenként kialakuló csapadék nehezíti. A csapadékos tájakon átmenetileg nedvessé válik az útburkolat, a balesetek elkerülése érdekében vezessen a megszokottnál óvatosabban.

Vezető tünetek a mai napon: fáradékonyság, koncentrálási problémák.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s