fbpx Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka: ennyi minden változik jövőre | CIVILHETES

h i r d e t é s

Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka: ennyi minden változik jövőre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka: ennyi minden változik jövőre

2018. december 31. - 06:50

 

Emelkedik a nyugdíjkorhatár, több adót is eltörölnek, változik a sürgősségi betegellátás, megannyi minden változik 2019-től.

A kép illusztráció! - Forrás: mfor.hu

Folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban. Ezek akár 40 forinttal dobhatják meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Jövő nyáron akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.

A korábbi években megszokott áfakulcs-csökkentés 2019-re a tejre jutott: eszerint a hosszabban eltartható és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Nagyot drágul a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás. Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő adó 1100 forint lesz.

Átlagosan 15 százalékkal csökkennek januártól az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak. A mobiltelefonoknál 33 százalékkal csökken a díj, ami 500-1600 forinttal alacsonyabb összegeket jelent. A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken.

Munkaügyek

Átalakul a cafeteria szabályrendszere. Megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye, így kérdés, hogy a munkáltatók milyen értékben tartják meg a juttatásokat. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltató béren kívüli juttatásként nem adhat a munkavállalóinak legfeljebb évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatást.

Rengeteget lehet majd dolgozni, hatályba lép a Munka törvénykönyve újabb módosítása. A jogszabály szerint 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett elrendelhető évi 400 túlóra, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére.

Jön a sírig tartó munka

Emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: 2019-ben 64 év lesz a korhatár (az emelkedés a 65 év eléréséig tart, ez 2020-ban lesz).

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,7 százalék lesz.

2019-től a munkát vállaló nyugdíjasok munkabéréből csak a 15 százalékos szja-t vonják le.

Változik a betegellátás, a kárbejelentés, több lesz a fizetős út

Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akiknek erre van szükségük.

További részletek a Pénzcentrum cikkében >>


 

h i r d e t é s

Kommentek