h i r d e t é s

Davos: a koronavírushoz fogható veszély fenyegeti gazdaságunkat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Davos: a koronavírushoz fogható veszély fenyegeti gazdaságunkat

2023. január 20. - 15:42

Larry Summers közgazdász és Harvard-professzor, egykori amerikai pénzügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) utolsó napján beszélt arról, szerinte melyek a világ legnagyobb közeljövőbeni kockázatai.

Larry Summers közgazdász - Forrás: WFXR

50 százaléknál nagyobb az esélye annak, hogy a következő 15 évben Covid-méretű probléma lép fel, és hogy a világ teljesen felkészületlen erre az eshetőségre

- mondta a CNBC tudósítása szerint. Az ilyen kockázatok között szerepel szerinte a koronavírus újbóli veszélyes mutálódásának a lehetősége is, amelyet - mint megjegyezte - egyetlen más résztvevő sem említett a globális gazdasági kilátások megvitatása során.

Summers legfőbb aggályai közé tartozik az infláció újbóli felerősödése a központi bankok hitelességének elvesztése miatt; számos régió magas adósságállománya és a "pénzügyi tűzoltás szükségessége belföldön és világszerte", ha a kamatlábak a vártnál nagyobb mértékben emelkednek; a választásokat befolyásoló „hiperpopulizmus”; valamint az ázsiai és közel-keleti geopolitikai kockázatok, amelyek "potenciális destabilizáló tényezőt" jelentenek.

A világjárvány miatti aggodalom idén valóban nem szerepelt a WEF napirendjén, ehelyett a globális növekedési kilátásokkal, Kína újbóli nyitásával, a kamatlábakkal, a megélhetési költségekkel, a kereskedelmi vitákkal, az éghajlatváltozással és az ukrajnai háborúval kapcsolatos óvatos optimizmus dominált a vitákban. Amely beszélgetésben vagy előadásban a koronavírus szóba került, ott általában a kínai lakosságot fenyegető kockázatokról volt szó, mivel a fertőzések száma megugrott. (Portfolio)