h i r d e t é s

Davos, WEF 2020: új kezdeményezések a klímavédelem erősítésére

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Davos, WEF 2020: új kezdeményezések a klímavédelem erősítésére

2020. január 21. - 15:30

A davosi Világgazdasági Fórum kiemelkedő Lighthouse projektjei közül idén már 11 kezdeményezés mellé állt a Procter&Gamble, amelyek mindegyike példa nélküli globális összefogás annak érdekében, hogy az együttműködő partnerek konkrét előrelépést tegyenek korunk sürgető társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi, technológiai és ipari kihívásaival szemben.

Forrás: Business Live Middle East

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez egy évtized van hátra, ezért a világ jelentős és rendkívül gyors változtatásokra szorul, hogy mielőbbi változást idézzen elő a Földünket érintő hatalmas környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban. Ezt az is jól mutatja, hogy a 2020-as davosi Világgazdasági Fórumon kiemelt Lighthouse projektek legnagyobb aránya a klímaváltozással, környezetvédelemmel és fenntartható élelmiszerlánccal kapcsolatos kezdeményezésekre fókuszál.

Vízhiány, műanyag újrahasznosítás, körkörös gazdaság megteremtése - ezek nem olyan kihívások, amelyeket bármely vállalat egyedül képes megoldani. A P&G éppen ezért idén is aktív szereplője a davosi Világgazdasági Fórumnak, hogy felgyorsítsa a lehető legjobb üzleti, állami, magánszektorbeli, valamint civil társadalmi és egyéb döntéshozói partnerségek létrejöttét.

Olyan kezdeményezésekkel, mint az 50L Home Coalition (amely többek között megmutatja, hogyan érezhető az 50 liter víz 500 liternek, és így megóvja a világ nélkülözhetetlen természetes erőforrását, a vizet), vagy az Alliance to End Plastic Waste és a Holy Grail együttműködések, amelyek a hatékonyabb és eredményesebb műanyag-újrahasznosítást szorgalmazzák, a P&G és partnerei arra törekednek, hogy rendszerszinten jótékony hatásokat idéző változásokat generáljanak.

50L Home Coalition
Program a városi élet fejlesztésére és a vízválság megoldására, főként a Day Zero városokban


Nagyobb méretért kattintson a képre!

Manapság a világ legnagyobb városai vízválsággal szembesülnek, és a Föld húsz legnagyobb városából tizennégyben, beleértve Los Angelest, Tokiót és Delhit, már most is hiány a víz. A jelenlegi népességnövekedés és vízpazarlás következtében ez a válság tovább nőhet, mert a becslések szerint a globális vízellátás és vízigény közötti különbség 2030-ra várhatóan 40%-ra növekszik.

A P&G által életre hívott 50L Home Coalition összehozza a vállalatokat, döntéshozókat és a közösségeket, hogy olyan, elsősorban otthoni újításokat dolgozzanak ki, amelyek segítenek megoldani a városi vízválságot.

A kezdeményezés onnan indult, hogy a Day Zero bekövetkezésének küszöbén, azt megelőzendő, hogy a lakossági vízcsapokat el kelljen zárni, a dél-afrikai Fokváros drasztikus vízmegőrzési intézkedéseket vezetett be, kötelezve a lakosságot a fejenkénti napi 50 liter vízfogyasztásra. Ez óriási csökkenés a napi több száz literhez képest, így jelentős életmódváltást jelent a fogyasztók számára.

Mivel egyre több város szembesül a súlyos vízhiány kockázatával, a Procter&Gamble kezdeményezésére hét nagyvállalat (Arcadis, Electrolux, Engie, JLL, Kohler és Suez) összefogott, és programjával bemutatja, hogy 50 liter víz hogyan érezhető 500 liternek a használatban. A felhasználási és technológiai újításokra összpontosítva az 50L Home Coalition elősegíti a felelősségteljes vízfogyasztást a lakóházakban és a kereskedelmi épületekben, mellyel ösztönzi a felelősségteljes városi vízfogyasztást.

Partnerségben az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (World Business Council for Sustainable Development) és a 2030 Water Resources Group szervezetekkel, valamint a Világgazdasági Fórummal az 50L Home Coalition kiterjedt globális és városi szintű hálózatait felhasználva pilot projekteket indít a kulcsfontosságú vízhiányos földrajzi területeken új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek bevezetésének kikísérletezése céljából. A városi pilot projektek tapasztalatai és eredményei alapján kialakítható lesz a megvalósítás módja globális szinten is. A munka a kínai Xiong’an városban már elkezdődött, és további lehetséges együttműködési helyszíneket fognak bevonni a munkába Indiában, az Egyesült Államokban és Mexikóban.

További információ: www.50LHome.com

Holy Grail
A probléma azonosítása és kezelése a körkörös gazdaságban

A körkörös gazdaság felé vezető útnak megoldást kell nyújtania a műanyag újrahasznosítását megelőző, egyik legnagyobb problémára, amely az újrahasznosító létesítményekben történő nem kielégítő hatékonyságú szétválogatás.

A Holy Grail Project olyan együttműködés, amely a csomagolások következetesebb és azonosítható címkézési rendszerének kidolgozását célozza. Jelenleg a vállalatok saját, egyedi jelöléseket használnak a csomagolás lehetséges újrahasznosítására. Ez a rendszer fennakadásokat okoz az újrahasznosítási folyamatban, és zavart kelt a hulladék újrahasznosításának módjával kapcsolatban is. A Packaging Europe 2019-es Fenntarthatósági Versenyén kétszeresen díjazott Holy Grail Project megszakítja ezt a folyamatot, megteremtve az utat az újrahasznosító létesítmények „intelligens válogatáshoz”.

Alliance to End Plastic Waste
Kezdeményezés a műanyaghulladék globális csökkentésére

A globális műanyaghulladék problémájának összehangolt megoldása érdekében a Procter & Gamble és a műanyagipari terméklánc több mint negyven globális vállalata (műanyagokat gyártó, használó, értékesítő, feldolgozó, gyűjtő és újrahasznosító vállalatok) összefogott, és egyértelmű küldetést fogalmaztak meg: a lehető leggyorsabban elősegíteni a műanyaghulladék felszámolását a környezetben.

2019 januárjában a Világgazdasági Fórumon David Taylor, a P&G vezérigazgatója bejelentette az Alliance to End Plastic Waste megalapítását olyan partnercégekkel karöltve, mint a Dow, a PepsiCo, a Chevron és a Mitsubishi.

A Szövetség az első ilyen jellegű együttműködési törekvés, amelynek célja olyan megoldások kifejlesztése és bevezetése, amelyek a műanyag hulladékok minimalizálására és kezelésére, a beruházások katalizálására, valamint a közösségek bevonására irányulnak. Céljuk továbbá olyan megoldások előmozdítása, amelyek a felhasznált anyagok csökkentését, újrafelhasználását és újrahasznosítását eredményezik. A szövetség tagjai már közel egymilliárd dolláros befektetési ígéretet tettek a megoldások kifejlesztésére, de a cél másfél milliárd dollár befektetés elérése az említett fejlesztésekre az elkövetkező öt évben.

A Loop Alliance
Egyszerhasználatos műanyagcsomagolás helyett újrahasznosíthatót!

A Loop Alliance kezdeményezést, melynek a Procter&Gamble szintén alapító tagja, a 2019-es davosi Világgazdasági Fórumon mutatták be. Célja, hogy megváltoztassa a világon elterjedt egyszerhasználatos, eldobható csomagolások használatát, és csökkentse a műanyag hulladékot egy forradalmi körkörös vásárlási rendszer révén. A Világgazdasági Fórum Shaping the Future of Consumption System (alakítsuk át a világ fogyasztási rendszerét felelős fogyasztássá) kezdeményezésének részeként a Loop Alliance olyan új üzleti modell, amelynek során az élelmiszerek és háztartási cikkek széles skáláját testreszabott, márka-specifikus tartós csomagolásban értékesítik, majd használat után összegyűjtik, megtisztítják, újratöltik és újrafelhasználják. A Szövetség kezdeményezése támogatja a felelősségteljes fogyasztást, egyértelmű előnyöket kínálva a fogyasztók, a vállalkozások, a kormányok és a környezet számára.

2019 májusában az amerikai és francia piacokon már megkezdődött az új, fenntartható fogyasztást ösztönző Loop modell e-kereskedelmi platformjának tesztelése (loopstore.com, maboutiqueloop.fr), amelyhez számos kiskereskedő és csomagolt fogyasztási cikkekkel foglalkozó társaság csatlakozott.

A Világgazdasági Fórummal folytatott partnerség nélkülözhetetlen szerepet játszott az új modell elfogadásában, és hatalmas jelentőségű az Egyesült Királyság, Kanada, Japán, Németország, Ausztrália és más piacokra való jövőbeni kiterjesztési és bővítési tervei szempontjából.


Nagyobb méretért kattintson a képre!