h i r d e t é s

Egy kezdő tanár egy évben keres annyit Magyarországon, mint egy szerencsésebb országban élő kollégája egy-két hónap alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy kezdő tanár egy évben keres annyit Magyarországon, mint egy szerencsésebb országban élő kollégája egy-két hónap alatt

2022. október 09. - 06:23

Több mint egymillió forint a különbség egy magyar és egy amerikai kezdő tanár fizetése között, de nem kell a tengerentúlig utazni, hogy megdöbbentő különbségeket találjunk a pedagógusbérekben.

Ezek nem is kezdő-fizetések... - Forrás: Soós Tibor/Facebook

A magyar pályakezdő pedagógusok havonta körülbelül bruttó 283 ezer forintot keresnek, kevesebbet, mint szlovák kollégáik. A dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium igazgatója szerint a kezdő bruttó bér egy 6 százalékos pótlékkal körülbelül ezer euró, kézhez olyan 770-780-at kapnak, azaz körülbelül 300 ezer forintot.

Az Európai Bizottság legújabb felmérése szerint a kezdő tanárok bruttó bére terén 37 ország közül Magyarország a 29. helyen végzett, évi 8063 euróval, ami 3 millió 400 ezer forint. 

Luxemburgban majdnem 70 ezer euró, Svédországban több mint 37 ezer euró a tanárok évi bruttó bére. „A legvégén Albánia van, 4233 euróval” – magyarázta a Fókusznak Buzás Borbába, a Pénzcentrum újságírója.

Romániában a tanárok egységes bértáblázat alapján kapnak fizetést, a végső összeg azonban több dolgon is múlik. Nem mindegy, hogy ki mióta dolgozik a tanári pályán, a bérezést pedig vizsgákhoz is kötik.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója telefonon azt mondta a Fókusznak, az ő fizetése mintegy ezer euró, ám vannak olyan gimnáziumok, ahol a tanárok ennél többet kapnak.

„Van nálunk Romániában egy bizonyos 25 százalékos érdemfizetés, amelyeket minden pedagógus külön tud megpályázni. És ha valakinek még az is megvan, meg a 10 százalékos osztályfőnöki díj is, akkor nagyon sok intézményben az igazgatónál is többet keresnek az ilyen kollégák” – magyarázta Laczkó György.

Somogyi László egy budapesti gimnáziumban volt igazgató, két évvel a nyugdíjazása előtt azonban úgy döntött, elhagyja az országot. Franciaországba, egy strasbourgi gimnáziumba ment, ahol matematikatanárként dolgozott. Kevesebb kötelező óraszámért sokkal nagyobb fizetést kapott, mint itthon igazgatóként. Végül nyugdíjba is ott ment.

Azt mondta, a nettó fizetés kétezer euró körül indul, nyugdíj előtt ez elérheti a 3-4 ezret. „Úgy szokták számolni, hogy egy házaspár mondjuk 1500 euróból meg tud élni szűkösen, de mondjuk 2000-ből már viszonylag jobban, tehát ehhez érdemes viszonyítani” – magyarázta Somogyi László.

Vagyis egy kezdő tanár 850 ezer forintot is kaphat egy francia gimnáziumban.

Az Egyesült Államokban pedig egy kezdő tanár 35 és 45 ezer dollár között kereshet egy évben, ami egy hónapra 3300 dollár körüli fizetést jelent, vagyis több mint egymillió 400 ezer forintot.

A KSH minden évben arról is közöl adatokat, hogy egyes foglalkozásoknak mennyi a bruttó átlagbére. Ez alapján egy szakorvos 1 millió 700 ezer forintot is kereshet, egy szoftverfejlesztő 887 ezret, egy jogász 790 ezret, egy gépészmérnök 762 ezret, míg egy általános iskolai tanár mindössze 390 ezret, havonta, bruttóban. Tehát egy tanár csaknem feleannyit keres, mint egy szoftverfejlesztő, egy jogász vagy egy mérnök. (rtl.hu)