h i r d e t é s

Egy nemzetközi újságíró-szervezet szerint pár év alatt 5 milliárd dollárnyi piszkos pénzt mostak tisztára Putyin oligarchái

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy nemzetközi újságíró-szervezet szerint pár év alatt 5 milliárd dollárnyi piszkos pénzt mostak tisztára Putyin oligarchái

2019. március 11. - 08:07

 

75 tagú offshore céghálót és rengeteg hamisított aláírást használtak a dollármilliárdok mozgatásához 2006 és 2013 között. - írja a nepszava.hu.

A moszkvai Troika Dialog befektetési bank központja - illusztráció Fotó: Sputnik/ Krivobok Ruslan Forrás: nepszava.hu

A Troika Laundromatnak elnevezett csalássorozattal orosz oligarchák és politikusok több milliárd dollárt juttattak ki Oroszországból

- írja az OCCRP nemzetközi újságíró-szervezet cikksorozata nyomán a 24.hu. Az éveken át működtetett rendszer segítségével titokban jutottak hozzá állami cégek részvényeihez, titokban tudtak ingatlant vásárolni Oroszországban és külföldön, titokban vehettek drága jachtokat és kérhettek fel világhírű énekeseket, hogy lépjenek fel a privát bulijaikon, és ugyancsak a piszkos pénzből fedezhették orvosi költségeiket és gyerekeik taníttatását nyugati magániskolákban. Mindezt sokszor mit sem sejtő strómanok hamis aláírásaival.

A pénzmosoda középpontjában a Troika Dialog nevű bank áll, amely Oroszország legnagyobb privát befektetési bankja.

A bank volt vezetője, Ruben Vardanyan tagadja ugyan, hogy bármi köze lett volna mindehhez, de az újságírók az átvizsgált dokumentumok alapján más következtetésre jutottak. A pénzintézet ügyfelei a szabályok megkerülésével juttatták külföldre dollármilliárdjaikat, és elrejtették a külföldi ingatlanjaikat. Ezt a módszert használták Vlagyimir Putyin orosz elnök barátai, oligarchák és bűnözők is, állítja a cikk. A pénzmozgatáshoz használt offshore cégek közül több is Putyin egyik barátjához, a dúsgazdag és az orosz állam által kitüntetett Szergej Roldugin csellistához kapcsolódik – ő körülbelül 69 millió dollárhoz juthatott hozzá.

Az offshore cégek 75 tagból álló bonyolult pénzügyi hálót alkottak, amelyen keresztül 2006 és 2013 között 4,5-5 milliárd dollárt mostak át.

A legnagyobb összegű tranzakcióknál kamuvásárlásokat használtak, az élelmiszerektől az autóalkatrészekig „vásároltak” mindenféle dolgokat. Ahhoz, hogy a pénz eljusson a rendeltetési helyére, szükség volt kereskedelmi bankokra is a hálózatban, így került bele a litván Ukio Bank, amely azonban akkor még nem használt eurót, ezért a partnereként megjelent például az osztrák Raiffeisen és a német Commerzbank is.

Az egyik legnagyobb csalás a moszkvai Seremetyevó repülőtérhez kapcsolódik, ahol 2003 és 2008 között mesterségesen felpumpálták a benzinárat, miközben az orosz államtól visszaigényeltek 40 millió dollár adót, és megdrágultak a repülőjegyek is. A trükknek köszönhetően 27 millió dollárt csatornáztak át a pénzmosodán keresztül.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s