h i r d e t é s

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek ma a kormány képviselői az Erasmus-ügyben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek ma a kormány képviselői az Erasmus-ügyben

2023. január 24. - 06:04

Már decemberben módosították a költségvetést, az államtitkár szerint a kieső Erasmus miatt, Navracsis török ösztöndíjasokról beszél.

Forrás: Erudera

A pénzügyminisztérium államtitkára a parlamentben azt mondta, hogy a felfüggesztett Erasmus-pályázatok pótlására, Navracsics Tibor és a kormány viszont más öszöntdíjakra hivatkozott az RTL Híradónak. Az Erasmus-pályázatok leállításáról először csak januárban, egy újsághír nyomán beszélt nyilvánosan a kormány.

„Én nagyon bízom benne, hogy most csak egy félreértésről van szó” – mondta az uniós pénzekért felelős Navracsics Tibor január 9-én az RTL Híradónak, néhány órával azután, hogy a Népszava megírta: az Európai Bizottság felfüggeszti többek között az Erasmus ösztöndíjprogam támogatását 21 alapítványi fenntartású egyetemen.

„Miután az elmúlt napokban itt az Erasmus-ösztöndíjak kapcsán egy vita alakult ki, ezért a kormány ezzel is foglalkozott” – közölte Gulyás Gergely a január 12-i kormányinfón.

A miniszter szavaiból is úgy tűnt, a kormányt váratlanul érte a döntés. Pedig az Európai Bizottság már december 15-én értesítette a magyar hatóságokat. 

A K-monitor a költségvetés módosításában észrevette, hogy  a kormány decemberben megemelte a nemzetközi ösztöndíjprogramok támogatását. A tavasszal elfogadott első változatban valamivel több, mint 1 milliárd forintot szántak erre, decemberben 7 milliárd forintra növelték az összeget. Ez nagyjából annyi, amit Gulyás Gergely szerint a kormány kifizetne az Európai Unió helyett.

Navracsics Tibor ma azt mondta az RTL Híradónak, szerinte ez csak véletlen egybeesés.

„Én úgy tudom, hogy ez általában a külföldi ösztöndíjasok növelését támogató összegről van szó. Szijjártó miniszter úr azt hiszem két hete írt alá Törökországgal egy olyan megállapodást, ami jelentősen növelné a Magyarországon tanuló török diákoknak a létszámát.

Egészen pontosan ötvennel több török ösztöndíjas diákot fogad Magyarország idén, erről állapodott meg Szijjártó Péter január 13-án a török oktatási miniszterrel. A 6 milliárd forintos módosításról ma a költségvetési bizottságban az ellenzék is megkérdezte a kormányt.

„Én ez alapján azt látom, hogy önök pontosan tudták, hogy ki lesznek zárva a fideszes potentátokkal leuralt programból, és majd magyar adófizetői pénzből próbálják azt pótolni. Így van ez vagy tévedek?” – tette fel a kérdést Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság MSZP-s elnöke.

A Pénzügyminisztérium államtitkára elismerte, hogy az Erasmus miatt emelték meg a költségvetési kiadásokat.

A kormány szándéka az, hogy a magyar diákok nemzetközi ösztöndíjprogramokban részt vehessenek. Hogyha Erasmus forrás erre a célra nem áll majd rendelkezésre, akkor a költségvetés kész többletforrást biztosítani. Ez mutatkozik abban a változtatásban, amit elnök úr említett

 – válaszolta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A kormány azonban az RTL Híradó kérdésére ellentmondott saját államtitkárának. Azt írták, az emelés a külhoni felsőoktatási stratégia, az év végén bejelentett diaszpóra-ösztöndjak, és a nemzetköziesítési célkitűzések fedezetét biztosítja. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky