h i r d e t é s

Elismerte a vakcinabeszerzési hibákat az Európai Bizottság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elismerte a vakcinabeszerzési hibákat az Európai Bizottság

2021. március 15. - 07:59

 

Brüsszelben és a tagországokban is hibák csúsztak a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésébe – ismerte el Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban. 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke - Forrás: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

A holland szociáldemokrata politikus a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban kifejtette: a járvány végén szükséges a felülvizsgálat annak meghatározására, hogy pontosan hol hibáztak a döntéshozók. Hozzátette: egyelőre arra kell összpontosítani, hogy egész Európa oltóanyaghoz jusson.

Timmermans ugyanakkor kitartott amellett, hogy a közös vakcinabeszerzés „tragédiától” mentette meg Európát. Ha ugyanis egyedül a gazdasági erő határozza meg a hozzáférést, egyes országok nem jutottak volna elegendő oltáshoz: "Probléma lenne, és nem csak a szegényebb országoknak, ha csak a leggazdagabb tagállamok engedhetnék meg maguknak a vakcinavásárlást. Ezt ismerték fel az oltóanyag-szövetséget megalakító EU-tagok, köztük Németország és Hollandia. Ezek az országok belátták, hogy jobb a közös, európai fellépés."

Az Európai Bizottság tavaly állapodott meg öt gyógyszergyártó vállalattal, hogy az oltóanyagok kifejlesztését előzetesen támogatják, cserébe nagy mennyiségű vakcinát kötöttek le előzetesen. Később azonban több gyógyszergyártó nem teljesítette maradéktalanul a megállapodásban foglaltakat, amiért több tagállam, így Magyarország kormányától is heves kritikákat kaptak. Pénteken öt uniós ország kormánya EU-csúcsot kezdeményezett a vakcinabeszerzés körüli problémák kivizsgálására, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a vasárnapi rádióinterjújában elmondta: Brüsszel elszúrta a beszerzést, ezért is alacsony továbbra is Európa átoltottsága. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s