h i r d e t é s

Esztergomban egy több lépcsős fejlesztés eredménye a bontás lett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Esztergomban egy több lépcsős fejlesztés eredménye a bontás lett

2020. március 02. - 14:25

 

A "Dunakanyar fővárosában" a megújulás töretlen. A városháza nem igazán tájékoztatja az esztergomiakat döntéseik miértjeiről és hogyanjáról. Így tűnik el a város egyetlen lakótelepi szökőkútja. Szomorkás és annyira magyar történet következik.

Bő tíz év egy fényképen

1973-ban épült egy szökőkút Esztergomban, a Béke téren. A 3 méter magas építmény annak idején a megyei tanács ajándékaként valósult meg.

Vizet utoljára a 80-as években láthattunk benne (de lehet rosszul emlékszem), tehát jó ideje már nem rendeltetés szerűen funkciónál. 2009-ben némileg rendbetették a műtárgyat, de ez leginkább abban merült ki, hogy a szökőkút medencéjét virágágyássá, felépítményét pedig virágtartóvá szelídítették a szakemberek.

A "fejlesztés" első ütemében magával a szerkezettel nem foglalkoztak, ahogy az Esztergomban jellemző, csak, "ahol a pap táncol" elven valósították meg a korszerűsítést.


A köztérkép.hu 2009-es fotóján jól látható, hogy a szökőkút felépítményébe már elkezdett beleállni a rohadás.

A fejlesztés második ütemeként az állagmegóvás/karbantartás elkummogása következett. Egyre rosszabb állapotba került és valahogy a hirtelen felindulásból elkövetett virágosítás is el-elmaradozott.

2020 március első napjaiban pedig elérkezett a fejlesztés harmadik szakasza, amelyben szinte verhetetlen az esztergomi önkormányzat. Ez pedig nem más, mint a bontás. Muszáj lebontani, mert az ajándékba kapott szökőkúttal vélhetően tizenéve nem foglalkozott senki, megérett a pusztulásra.


Forrás: Facebook

Ebben az egészben több dolgot is nagyon szomorúnak tartok. Egyrészt azt, hogy a városvezetés hagyta életveszélyes állapotig lerohadni a város egyetlen olyan szökőkútját, amely nem a belvárosban található. Másrészt nagyon elszomorít, hogy az egész történetet közlésre/tájékoztatásra sem méltatja a Városháza. Harmadrészt szinte biztos, hogy nem épül a helyére újabb hasonló méretű szökőkút. - Persze ez utóbbi csak tipp, mert nulla információ birtokában csak találgatni lehet, hogy mi jár a városházi döntéshozók fejében...

Frissítés (2020. március 3. 12:23)


 

h i r d e t é s