h i r d e t é s

Ezek megbuknak, a vég kezdete!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezek megbuknak, a vég kezdete!

2020. július 27. - 08:39

 

Muszáj: mérhetetlenül utálom az analógiákat, melyek látványosak ugyan, de többnyire pontatlanok és félrevezetőek. 

A kép illusztráció! - Forrás: zsurpubi.hu

Mégis: az Index kapcsán egyfolytában a régi Mozgó Világ 1983-as kinyírása jut eszembe. Ugyanis már akkor, mikor félreállították a régi Mozgó szerkesztőségét, kirugták és leváltották őket, nos akkor volt olyan barátom, aki azt mondta: ezek saját rendszerüket buktatják meg.
Álltam nagy szemekkel a Bartók Béla úton, néztem rá, mint egy hülyére: honnan veszi , hogy vége a rendszernek, amiért leváltják egy progresszív folyóirat szerkesztőségét?! És valami olyasmit válaszolt, hogy az a vég kezdete, ha a hatalom ennyire be van szarva a kritikus értelmiségtől, ugyanis csak a gyenge, gyáva, szóval az ócska hatalom hiszi azt, hogy a kritikus vélemény és magatartás "anyagi erővé", a rendszerhez bukásához vezet. Ha kicsit később is, de a barátomnak igaza lett.
Vajh, miért jutott eszembe mindez, most, amikor toborozzák már az új szerkesztőséget az Indexnél? Az akkori Mozgó Világnál is toborozták. Oszt mi történt? Hat év múlva kimúlt a diktatúra, és ha lassan is, de az új Mozgó Világ is progresszív lap lett.

Most már csak azért sántít az analógia, mert nem szeretnék ismét hat évet várni.

Kardos András
Facebook

Címkék: 

 

h i r d e t é s