h i r d e t é s

Ezentúl Orbán Viktor bizalmasa dönt a bírósági végrehajtói pályázatokról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezentúl Orbán Viktor bizalmasa dönt a bírósági végrehajtói pályázatokról

2022. január 15. - 15:58

Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke még erősebb jogosítványokat kap a jövőben a végrehajtók kiválasztásakor.

Bíró Marcell - Forrás: Beliczay László/MTI/MTVA

Völner Pál december 7-én mondott le az államtitkárságról, miután az ügyészség megalapozott gyanúval indított eljárást ellene. Eszerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől rendszeresen fogadott el kenőpénzt, 2-5 millió forintokat.

Péntek este a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a jövőben hogyan kell elbírálni a végrehajtói álláspályázatokat. A 444 pontokba szedte a legfontosabb részeket, amelyekből az derül ki, hogy

Bíró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke még erősebb jogosítványokat kap a jövőben a végrehajtók kiválasztásakor. A hatósági elnök Orbán Viktor bizalmi emberének számít, a kormányfő október 1-én nevezte ki a pozícióba.

  • A pályázatot továbbra is az MBVK-hoz kell benyújtani, de például mellékelni kell egy vagyonnyilatkozatot
  • A pályázatokat háromtagú bizottság értékeli. Az értékelő bizottságba az Országos Bírósági Hivatal elnöke, az SZTFH elnöke és az MBVK elnöksége delegál egy-egy tagot, valamint egy-egy póttagot. Az értékelő bizottság elnöke az SZTFH elnöke által delegált tag vagy póttag (eddig a bírósági hivatal nem képviseltette magát)
  • A kinevezési javaslatnak tartalmaznia kell a három legmagasabb pontszámot kapott pályázó személyes meghallgatásának eredményét bemutató részletes szöveges értékelést személyenként (eddig öt jelölt volt)
  • Az SZTFH elnöke az önálló bírósági végrehajtói állást a kinevezési javaslatban szereplő három legmagasabb pontszámot kapott pályázó egyikének kinevezésével töltheti be.
  • Az adott álláshely tekintetében a pályázati kiírást az SZTFH elnöke eredménytelennek nyilvánítja, ha arra a megállapításra jut, hogy egyik jelölt sem alkalmas az álláshely betöltésére

szmo.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s