h i r d e t é s

Ezért volt annyi áldozata a tátrai villámoknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezért volt annyi áldozata a tátrai villámoknak

2019. augusztus 25. - 09:48

 

A meteorológusokat nem lepte meg a vihar, az előrejelzések mutatták, hogy várható. A szakemberek tanácsokat is adnak, hasonló helyzetekre.

Mentőhelikopterrel mentik a sérülteket a Lengyel-Tátrában - Fotó: Bartlomiej Jurecki/AP/444.hu

A meteorológusokat nem lepte meg a vihar, az előrejelzések mutatták, hogy várható. A szakemberek tanácsokat is adnak, hasonló helyzetekre.

Az időjárási modellek előre jelezték a Tátrára lecsapó zivatart - írta Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerint azért sérülhettek meg olyan sokan, mert az út menti fém korlátokba kapaszkodhattak.

Augusztus 22-én, a Magas-Tátrában öten életüket vesztették, több, mint százötvenen megsérültek, amikor egy zivatarrendszer érte el a hegységet, és több alkalommal is lecsaptak a villámok.

A meteorológiai szolgálat azt írta: azon napon a térségben egy feloszlóban lévő frontzóna miatt nedves és labilis volt a levegő. Délután 14 és 17 óra között az időjárás-előrejelző modellek alapján is várható volt csapadék a térségben.

A zivatarrendszer lassan mozgott, így a sűrű dörgéseket már viszonylag korán hallani lehetett - ennek ellenére sokan tartózkodtak a hegyen, főleg a Zakopane felett magasodó Giewont csúcs közelében. Az 1895 méter magas hegyen rendszeresen tömött sorokban állnak a túrázók, így a "lemenekülés" még akkor is nehezen kivitelezhető, ha időben elindul a tömeg.

Egy Szlovákiában dolgozó munkatársuk tájékoztatása alapján a kérdéses időpontban egy igen erős, 150 kA (kilo Amper) erősségű pozitív kisülés következett be. A csúcson egy hatalmas fém kereszt található, de az oda vezető út mentén is vannak fém korlátok - emelte ki a meteorológiai szolgálat, amely szerint amiatt sérülhettek meg sokan, hogy többen ezekbe kapaszkodtak.

Forduljon vissza időben!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése végén felhívta a figyelmet, hogy mielőtt bárki a hegyekbe indul - főleg, ha az kitett, sziklás -, mindig tájékozódjon a várható veszélyekről. Megjegyezték, hogy mivel az előrejelzések sem mindig tökéletesek, mindenki higgyen a szemének, fülének, és ha közeleg a zivatar, forduljon vissza időben, és másokat se hagyjon, hogy "rossz döntéseket hozzanak". (infostart.hu)

 

A tátrai villámcsapás-balesetek háttere


 

Kommentek

h i r d e t é s