h i r d e t é s

Figyelmeztető lövés a magyar és a román jelölt brüsszeli kudarca

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Figyelmeztető lövés a magyar és a román jelölt brüsszeli kudarca

2019. szeptember 27. - 09:24

Spiegel súlyos figyelmeztető lövésként értékeli a magyar és a román jelölt kudarcát, hozzátéve, hogy nehéz napok várnak most a Bizottság következő elnökére.

Trócsányi László - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Idáig még egyszer sem fordult elő, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága a hivatalos meghallgatások előtt akár egyetlen jelöltet is visszautasított volna azok bizonyos anyagi ügyei miatt, ám most ez a sors érteTrócsányi Lászlót és román kolléganőjét. - írja a Financial Times

Az EP elnöke ezért most levélben tájékoztatja a fejleményről von der Leyent, aki ily módon nehéz helyzetbe került. Eredetileg nagyjából 10 leendő biztosnál kérdezett rá a jogi ügyekben illetékes testület bizonyos pénzügyi érdekeltségekre, ám csakis a magyar és a román kérték meg, hogy zárt ajtók mögött személyesen adjon magyarázatot a feltételezett szabálytalanságokra.

A Bizottság elnöke most kérheti a két államot, hogy jelöljön valaki mást, de azt is megteheti, hogy kitart a két eredeti kiválasztott mellett, csak azoknak előbb el kell oszlatniuk az aggályokat. A Jogi Bizottság hétfőn újra tárgyalja a kérdést, miután Sassoli, a Parlament elnöke leült von der Leyennel. A haladó, illetve liberális frakció azt akarja, hogy mind Trócsányi, mind a román Plumb vegye a kalapját, ha nem tudják tisztázni az ügyet.

A lap emlékeztet arra, hogy mielőtt miniszter lett, Trócsányi ügyvédi irodája 500 ezer euróért vállalta a Fejlesztési Minisztérium jogi képviseletét. Majd még további állami szerződéseket is kötött, amikor alapítója már az igazságügyi tárcát vezette. Az egyik – nagyjából egymillió euró értékben – Pakshoz kapcsolódott. De a politikusnak azt is felróják, hogy milyen törvényekhez adta a nevét a kormány szolgálatában. Maga a politikus tagadja a vádakat és azt állítja, hogy 2007 óta nem vett fel pénzt az irodánál, illetve hogy az nem is írt alá semmiféle megállapodást a hatalommal, miután ő bekerült az Orbán-kabinetbe. Kovács Zoltán szerint itt valójában arról van szó, hogy bevándorláspárti EP-képviselők nem képesek eltűrni egy migrációellenes biztost. Egyébként Trócsányit a tegnapi titkos szavazáson 11-en utasították el, 9-en támogatták, ketten tartózkodtak.

(nepszava.hu)