h i r d e t é s

Friss, hazai alapanyagok – piacolós minőségmustra a Mekitől

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Friss, hazai alapanyagok – piacolós minőségmustra a Mekitől

2018. szeptember 14. - 15:05

 

A piacra járásnak komoly hagyományai vannak.

Szeretünk odajárni a változatos színekért, formákért, az illatokért, az ízekért, de legfőképpen azért, mert a piacról a termőföld frissessége, a gondos kezek munkája, a minőség, az odafigyelés jut az eszünkbe.

A McDonald’s most nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy szeptember 14-29 között 6 városban, 6 helyszínen megidézi a piacok hangulatát. A Meki Minőség Mustrán az érdeklődők testközelből megnézhetik, kezükbe foghatják az étteremlánc termékeibe kerülő alapanyagokat, kérdéseiket pedig közvetlenül a termelőknek, beszállítóknak tehetik fel.

A Mekiről kevesen tudják, hogy az ételeiben felhasznált alapanyagok nagy része, a csirkehús, a tojás, a hagyma, a méz, valamint a saláta, a koktél-paradicsom, a ketchup paradicsom, vagy a marhahús jelentős része hazai termelőktől, gazdáktól származik. A vállalat által 2014-ben indított Mekilexikon programjában sok száz kérdező volt kíváncsi arra, honnan származnak az alapanyagok, milyen körülmények között és milyen folyamattal, hogyan zajlik az alapanyagok feldolgozása, illetve éttermi előkészítése.

A McDonald’s az elmúlt években több ezer érdeklődő kérdésére válaszolt, a legtöbbeket foglalkoztató témákról pedig videókat is forgatott a Mekilexikon program keretében, hogy minél szemléletesebben mutassa be a beszállítókat és az alapanyagokat. Idén ősszel 6 éttermében, egy-egy napon a McDonald’s Meki Minőség Mustra keretében, személyesen mutatja be alapanyagait. A piac hangulatát idéző Meki Minőség Mustrán a vendégek a piacolás hagyományai szerint személyesen nézhetik meg, megszagolhatják és megízlelhetik a választott portékát, és ha kérdésük van a zöldségek, húsok, vagy akár tojás eredetét illetően, akkor a szakemberektől, illetve maguktól a termelőktől kapják meg a választ.

Előzetes a Meki Minőség Mustra szereplőiről:

A hazai éttermekben felhasznált marhahús ¼-ét hazai gazdák által nevelt marhák adják. Az alapanyagot a Kovács Róbert által vezetetett gyöngyösi Tendon Kft. szállítja a feldolgozó üzembe.

A McDonald’s szendvicseiben található marhahúspogácsa kizárólag 100% darált marhahúsból készül, csak a kisütés után ízesítik csipetnyi só és bors keverékével. A marhahúspogácsa elkészítése során semmilyen adalék anyagot, tartósítószert, mesterséges színezéket, vagy aromákat nem használnak.  A marhahúspogácsa alapanyagát kizárólag kézi csontozással, az állat első negyedéből: nyak, lapocka, szegy, oldalas, hasaalja, nyerik.

Becsey Zoltán és Becsey-Sári Anita, az éttermekben kapható szendvicsek és saláták saláta alapanyagait, elsősorban jégsalátát, kisebb mennyiségben római salátát, piros és zöld lollo salátát, radicchio salátát termelnek a Csongrád megyei Balástyán. Áprilistól decemberig valamivel több, mint 1 000 tonna saláta terem a földjeiken, melynek közel fele kerül a McDonald’sba, túlnyomó részben itthon, de jut belőle Németország, Ausztria, Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovákia McDonald’s éttermeibe is.

Kevésbé ismert tény, hogy itthon a Meki terjesztette el a cseresznye-paradicsom salátában történő felhasználását. Jelentős szerepe volt ebben Dr. Lóczi Jánosnak, aki a paradicsom és cseresznye (vagy sokak által koktélparadicsomként ismert) paradicsomok szakértője, és áprilistól novemberig, közel 2 hektáron nevel paradicsomot. Lóczi János egyike azon kertészeknek, akik fűtött, fűtés-nélküli fóliás, illetve üvegházas berendezésekben elindították a korai zöldség-hajtatást Magyarországon. A Lóczi család és vele együtt a Szentesi Gazdaszövetkezet a McDonald’s magyarországi megjelenésétől kezdve szállít zöldségeket az étteremláncnak. Termékeiket Szlovénia, Ausztria, Románia, Lengyelország, alkalmanként még Olaszország éttermeiben is fogyasztják.

Az M és L nem csak pólóméretben létezik. Ezekben a méretekben vásárol tojást a McDonald’s a szigetcsépi központú Capriovus Kft.-től, amely a hazai étteremlánc kizárólagos tojásbeszállítója több mint egy évtizede. A Dr. Németh Zoltán és ifj. Németh Zoltán vezette Capriovus magyar tulajdonú, több generációs hagyományra épülő családi vállalkozás, amely évente 2 millió darab mélyalmos tartásból származó héjas tojással járul hozzá a McDonald’s reggeli termékeihez.

Hagyma nélkül nincs Big Mac és Sajtburger. Az étterem szendvicseihez szárított formában hozzáadott, első osztályú hagyma Szeged környékéről, valamint Gorzsáról származik. Minden egyes darab a Mezőker Kft. és a termelők keze munkáját dicséri. A Mezőker Kft. 28 éve látja el szárított vöröshagymával a hazai étteremláncot, emellett egész Európában a McDonald’s egyik jelentős beszállítójaként tartják számon.

A ketchupot, a többi szendvics szósszal együtt, az étteremlánc hazai megjelenésétől kezdve, immár 3 évtizede az Univer Zrt. szállítja a Meki részére. A Szentkirály mellett elterülő 170 hektáros mintagazdaságban évente 4200 - 4500 tonna paradicsomot termelnek Kéri Tibor vezetésével.

A Chicken McNuggets 100% hazai csirkemell filéből készül. Ehhez a népszerű termékhez a kiváló minőségű alapanyagot a Bárány család által vezetett kisvárdai Master Good csoport biztosítja. A fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott McDonald’s Mintagazdaság minősítést 2016-ban, a csirkehús-beszállítói között elsőként, a cégcsoport baktalórántházai Baromficoop broiler-telepe nyerte el.

Az érdeklődőket az alábbi helyszíneken és időpontokban várják:

  • 2018. szeptember 14. Szeged, Rókusi krt. 27.
  • 2018. szeptember 15. Kecskemét, Izsáki út 3.
  • 2018. szeptember 21. Debrecen, Füredi út 59./c
  • 2018. szeptember 22. Nyíregyháza, László utca 59.
  • 2018. szeptember 28. Gyöngyös, Hunyadi János utca 11.
  • 2018. szeptember 29. Budapest, Teréz krt. 55.

Ha valaki kíváncsi, hogy mire számíthat a Meki Minőség Mustrán, megnézhet egy korábbi eseményen forgatott kisfilmet arról, mit gondolnak a Meki vendégei a hazai alapanyagokról.

 


 

h i r d e t é s