h i r d e t é s

Gulyás Gergely szerint nem baj, hogy Lázár hazudott, hiszen mondott igazat is, és különben is, jóhiszeműen tette

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gulyás Gergely szerint nem baj, hogy Lázár hazudott, hiszen mondott igazat is, és különben is, jóhiszeműen tette

2019. február 24. - 07:37

 

A kormány most azt találta ki, hogy már 2017-ben döntöttek…

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormány most azt találta ki, hogy már 2017-ben döntöttek arról, hogy az Elios beruházásait nem EU-s, hanem magyar költségvetési pénzből fizetik. Lázár János tavaly nem ezt mondta, de Gulyás Gergely szerint ez amúgy sem fontos, és hagyjuk őt ezzel békén. – írja a 444.hu

Február 13-án az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából kiderült, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzuk. Jávor Benedek EP-képviselő is megírta a blogján, hogy

A magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.

Ez azt jelenti, hogy a beruházásokat végső soron a magyar adófizetők fizetik, így viszont az EU csalás elleni hivatalának semmi köze többé a dologhoz.

Erről többen is kérdezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtöki sajtótájékoztatóján, aki válaszában azzal rukkolt elő, hogy

mivel már 2017 végére elérték a 100 százalékot az EU-s források felhasználásában, viszont 110 százaléknyi projektet indítottak el, a kormány 2017 végén meghozta a döntést, hogy az Elios számlát nem adja be, hanem maradék 10 százalékban, a magyar költségvetéssel finanszíroztatja.

Ezen viszont több újságíró is értetlenkedett, hiszen 2018-ban, mikor majd fél éven át az Elios-üggyel volt tele a sajtó, a kormány egy szóval sem említette, hogy az OLAF-nak itt nem is lenne oka a vizsgálódásra, hiszen nem EU-s forrásból finanszírozzuk az Elios projektjeit. Sőt, a kormány képviselői többször utaltak arra, hogy az Európai Biztossággal kifejezetten azért egyeztettek, hogy ne érje semmilyen retorzió vagy forrásvesztés Magyarországot.

Gulyás erre azt mondta, hogy ez nem igaz, a kormánynak az egyetlen gondja az OLAF-jelentéssel az volt, hogy szerintük az OLAF a jelentés időzítésével befolyásolni akarta a magyar parlamenti választásokat.

ázár János viszont Miniszterelnökséget vezető miniszterként még 2018 februárjában is arról beszélt, hogy az Európai Bizottság dönthet nettó korrekcióról az ügyben. Mikor ezzel szembesítették, Gulyás elismerte, hogy Lázár valóban nem a valóságnak megfelelő állításokat tett, de más megállapításai helyesek voltak, és bizonyára jóhiszeműen mondta, amit mondott. A miniszter szerint erről egyébként sem őt, hanem Lázárt kellene kérdezni, aki Miniszterelnökséget vezető miniszterként több ezer milliárdnyi forrás elköltését felügyelte, simán lehet, hogy pont ebben az ügyben tévedett.

Itt pedig videón is:

hirpatak.hu


 

h i r d e t é s