h i r d e t é s

Gyorsneutronok szegényített uránból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Gyorsneutronok szegényített uránból

2022. január 27. - 05:46

A Belojarszki Atomerőmű BN-800 típusú reaktora már 60 százalékban újrahasznosított üzemanyaggal működik

A Belojarszki Atomerőmű - Forrás: Roszatom

A Belojarszki Atomerőmű BN-800 típusú blokkjának reaktora 60 százalékban már MOX-üzemanyaggal termel, miután elvégezték a blokkon a tervezett nagyjavítást, és az ismételten elérte a névleges teljesítményét.

A szakemberek kicserélték a fő keringtetőszivattyú járókerekét, elvégezték a turbina és a gőzfejlesztő esedékes javításait. A legkiterjedtebb feladatot a nátrium hűtőközeget továbbító csővezetékek állapotellenőrzése jelentette.

- A BN-800 típusú gyorsneutronos atomerőművi blokk a világ egyetlen kereskedelmi üzemben termelő, ilyen technológiát használó atomerőműve. A blokkhoz számos új berendezést és anyagot használtak fel. Hat évvel az üzemkezdet után azt vizsgáltuk meg, hogy az üzemi körülmények miként hatottak a csővezetékekre, és ellenőriztük azt is, hogy milyen állapotban van a szekunder kör több mint 700 hegesztett kötése. Ez óriási munka, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőződjünk a blokk berendezéseinek biztonságos működéséről és üzembiztosságáról – közölte Ilja Filin, a BN-800 típusú blokk üzemeltetési főmérnök-helyettese.

A nagyjavítást követően a reaktor aktív zónájába behelyezték az innovációs urán-plutónium (nitrid) MOX-üzemanyagot tartalmazó kazettákat, amelyeket a Krasznojarszki területen található zseleznogorszki Bányászati-vegyipari Üzemben gyártottak.

A MOX-üzemanyag lehetővé teszi, hogy az urán korábban fel nem használt izotópját is felhasználják a gyártás során, ennek köszönhetően az atomipar uránkészlete sokszorosára növekszik, és gyakorlatilag nem keletkezik radioaktív hulladék. Ezen az elven alapul a zárt üzemanyagciklus. Ellentétben az atomerőművekben hagyományosan használt dúsított uránnal, a MOX-üzemanyag-tabletták nyersanyaga az atomerőművekben keletkező plutónium-oxid és az urán-oxid keveréke. Ez utóbbit a szegényített urán-hexafluorid (UF6) átalakításával nyerik ki, ez az urándúsító létesítmények mellékterméke

A Belojarszki Atomerőmű két gyorsneutronos blokkja 1485 MW beépített kapacitást képvisel, amely a Szverdlovszki régió áramtermelésének mintegy 16 százaléka biztosítja.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s