h i r d e t é s

Ha a hatalom rossz kezekbe kerül, várjátok az órát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ha a hatalom rossz kezekbe kerül, várjátok az órát

2020. július 14. - 19:52

 

Ezt nem én állítom, hanem számos hadísz, melyek közül itt áll egy:

Abu Hureira tudósítása:

Miközben a próféta beszédet tartott a körötte ülőknek, egy beduin megszólította: Mikor jön el a (Végítélet) Órája? Allah prófétája tovább folytatta a beszédet, néhányan azt gondolhatták, hogy ő ugyan hallotta a kérdést, de az nem volt kedvére. Néhányan pedig úgy gondolták, hogy nem hallotta azt. Míg aztán a próféta befejezte a beszédet és így szólt: „hadd lássam, hol van az, aki az Óráról kérdezett?” Én vagyok, Allah prófétája, (szólt a beduin). Erre a próféta (béke reá): „Ha a tisztesség elvész, várjátok az Órát!” Erre a beduin: Hogy vész el (a tisztesség)? Majd a próféta (béke reá): „Ha a hatalom rossz kezekbe kerül, várjátok az Órát!”

Szahih, autentikus
Forrás: Szahih Bukhari, Tudás könyve, 56. Hadisz

Csukd le a szemed. Most mit látsz? Bármit is látsz, az nem a valóság, hanem képzeleted szüleménye. De ez a szülemény a valóságból táplálkozott, abból emléket képzett, majd ebből jött elő. Az agyad egy tárhely, ahogy az egész tested az. Hangulattól, lelki állapottól függően szed elő ebből a tárhelyből emlékeket és ha szemed lehunyod, képzeleted levetíti azt eléd. Most nyisd ki a szemed. Látod a valóságot, amit szemed továbbít az agyba, hogy abból új elemeket tároljon el. Intelligenciádtól függ, hogy mit szelektálsz és hogy állítod össze az infókat.
Ha ezen túl vagyunk és érted mit látsz szemed lehunyásakor és kinyitásakor, akkor lépjünk tovább. Ki az, Aki a legtöbb infót adja neked, amikor kinyitod a szemed? Ki az, Aki a valóságot tárja eléd? Ki az, Aki a végtelenbe nyit utat, amikor engedi, hogy bepillantást nyerj a valóságba? Allah (SWT)! Ő az, Aki engedi láttatni veled a valót, hogy azzal agyad tárolóit feltöltsd és ebből tápláld emlékeidet. Innen te vagy az, aki az emlékekből kivetíted azt, amit képzeletnek nevezünk. Ez a képzelet egy emlék kombináció, ami minden embernél más. Mindenki más minőségben lát, tárol és kombinál össze képeket. Ezért sose haragudj másra, ha az mást lát, mint te.

Most jövünk el az emberi dimenzióba. Ha Allah esetében láttad, hogy Ő minden teret megnyit előtted, hogy láss, ki az, aki ezeket a tereket leszűkíti? Ki az, aki magát tolja be a való világ elé, hogy csak őt lásd, őt halld? Igen, az ember. Ki az, aki ezt a képet tovább torzítja azzal, hogy egy szűk résen kinézve ne tudatosítsd magadban, hogy létezik teremtés, világ, hanem csak ő és az, amit mond? Ki kényszerít bele abba a világba, ami az ő szűk doboza, azt tekintsd a térnek, melyben élhetsz és őt szolgáld? Az ember! Ő az, aki tárhelyeidet egy szűk tér információival engedi feltölteni és azt sem engedi, hogy ezekből te kombináld össze képzeletedet. Ebben is „ő segít”. Meghatározza, miként tedd össze emlékeidet és azt is, miként láss. Ezért van az, ha lecsukod a szemedet, már nem is jön elő semmi más, csak kaotikus kavalkád. Lassan kivész a képzelet! Hova meneküljünk, hogy legalább képzeletünk megmaradjon?

Mi úgy mondjuk, hogy az ima, fohász az a hely, ami segít újra tisztázni a látást. Mi ebbe menekülünk, hogy Allahban újraélesszük a látást és felfogást. De ez kultúrafüggő. Van, aki meditációnak hívja, van, aki jógának, de van, aki egyszerűen a csöndbe, természetbe menekül. Ahogy szemüvegedet is meg kell törölnöd, ha bepárásodik, spirituális látásodnak is szüksége van rekreációra. Ha ennek nem teszel eleget, sosem látod meg a valót és egy ember által kreált szűk világ zárul rád. Ha ebből kivész a tisztesség, értelmetlenné válik e világ fenntartása.
Erről szól a hadisz. Ha az emberi tisztesség kivész a hatalomból, akkor itt az Óra!

Címkék: 

 

h i r d e t é s