h i r d e t é s

Heti makronaptár - Ipari, kiskereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Heti makronaptár - Ipari, kiskereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

2022. január 30. - 07:16

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, kiemelkedik közülük a tavalyi ipari termelésről, és az éves kiskereskedelmi forgalomról szóló statisztika.

Forrás: ProfitLine

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak tavalyi egész éves és 2021 decemberi alakulását. Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal nőttek. Az év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítési árak 15,7, az exportértékesítési árak 11,2, az ipari termelői árak összességében 12,8 százalékkal nőttek.

Kedden jelenik meg a külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi és első 11 havi részletes statisztikája. Az előzetes adatok szerint négy hónap után tavaly novemberben újra pozitív lett a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege. Az export euróban számított értéke 7,7, az importé 13,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A 81 millió euró exporttöbblet 526 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. 2019. novemberihez viszonyítva az euróban számolt export 17, az import 20 százalékkal volt nagyobb.

Szintén kedden közli a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) januári értékét. A BMI szezonálisan kiigazított decemberi értéke 64,8 pont volt, nagyobb a novemberi 52,2 pontnál. A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része növekedett novemberhez képest, a változások mértéke hét esetben érte el az 5 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt decemberben is, harmadik alkalommal egy hónap változatlanság után.

Csütörtökön közli a KSH a kiskereskedelmi forgalom tavalyi statisztikáit. Tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest. Az előző év novemberéhez viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adatok szerint egyaránt.

Pénteken teszik közzé az ipari termelés 2021-es teljesítményének első becslését a KSH. Tavaly novemberben - a két korábbi húzóágazat, a járműgyártás és elektronikai ipar folytatódó visszaesése ellenére - az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban növekedést mért a KSH, a legnagyobb súlyú járműgyártásban azonban 15,1 százalékkal visszaesett a termelés. A chiphiány a feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártását is visszafogta, ebben az ágazatban 2,1 százalékkal csökkent a termelés. A múlt év első tizenegy hónapjában 9,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérve. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,0 százalékkal, a belföldi értékesítésé 11,4 százalékkal emelkedett. (MTI)