h i r d e t é s

Hiába dolgozunk többet, Magyarország a sor végén kullog

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiába dolgozunk többet, Magyarország a sor végén kullog

2017. március 30. - 09:57

 

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben tovább csökkent a magyar dolgozók termelékenysége - írja az InfoRádió.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Vagyis hiába robogunk a teljes foglalkoztatottság felé, a hatékonyságban a sor végén kullogunk.

A foglalkoztatottság növekedésével párhuzamosan csökken a magyar dolgozók hatékonysága, vagyis az uniós átlaghoz képest egyre kevesebbet tudnak megtermelni. Ez pedig úgy lehetséges, hogy főként az alacsony hozzáadott értékű munkák révén bővül a foglalkoztatottság - írja az mfor.hu.

Az Eurostat napokban frissített adatbázisa szerint 2015-ben a magyar egy foglalkoztatottra jutó termelékenység az EU átlagának 70,3 százalékát tette ki (vásárlóerő-paritáson számolva, vagyis az egyes országokban eltérő árszínvonalból fakadó különbségek korrigálva vannak). Ezzel az ötödik legrosszabb eredményt hozzuk, rosszabbul csak 4 tagállam teljesített:

  • Horvátország az EU átlagának 68,7,
  • Lettország 64,5,
  • Románia 59,4,
  • Bulgária pedig 44,2 százalékát tudta hozni.

Közülük egyedül a horvátoknál csökken a termelékenység, a többieknél növekszik. A románok például látványosan javulnak, 2010 óta a termelékenység 51,9 százalékról 59,4-re emelkedett.

Az élen Írország áll, ahol egyetlen foglalkoztatott termelékenysége az EU átlagának 185,9 százalékát tette ki, mögötte Luxemburg áll 166,3, majd Belgium 130,1 százalékkal.

Nemcsak az EU átlagához, hanem a régiónkhoz képest is nőtt a leszakadásunk. A visegrádi országokat összehasonlítva kiderül, hogy míg 2010-ben még a lengyel dolgozók nálunk is jobban le voltak maradva, mára ez a helyzet megfordult és hazánk lett a sereghajtó.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy 2014 után 2015-ben is csökkent a termelékenység.

Az alábbi ábrán a régiós országok és Luxemburg, valamint Írország eredményei láthatók. Utóbbi két ország vonalát kikapcsolva (kattintson az ábra alján a színes körre/az országnévre) látványosabban kirajzolódnak a régiós különbségek.


 

Kommentek

h i r d e t é s