h i r d e t é s

Hogy működik Esztergom - Százalékos képviselők és üzletemberek döntései határozzák meg városunk jövőjét?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hogy működik Esztergom - Százalékos képviselők és üzletemberek döntései határozzák meg városunk jövőjét?

2019. április 25. - 10:56

 

Gyakran elhangzik a kérdés „Szent István városában”, „hol a pénz”? Ez egy nagyon jó kérdés, tekintettel arra, hogy a magyar települések között Esztergom előkelő helyen szerepel, ha az iparűzési adóbevételeket nézzük. Nagyságrendileg 20 milliárd forint alsó hangon az az iparűzési adóbevétel, amelyet csak a Suzuki autógyár fizetett be eddig a város kasszájába. Tehát még egyszer a kérdés, hol a pénz? Mire költődött és költődik el? Hol látszik városunkon ez a sok-sok milliárd forint?

Lehet, demagógnak tűnik a kérdésfeltétel, de vizsgáljuk meg a mélyebben, hogy legalább megpróbáljunk választ adni.

Vegyünk egy példát. Játszótér épül a régi helyett, természetesen pályázati pénzből. Az önrész a Suzuki által befizetett adóból kerül ki, a többi pályázati pénz. Ha ez a játszótér a város déli városrészben épül fel, akkor az ottani képviselő 10 százalékért „intézi”, ha a város északi részén, akkor 15 százalék.
Szándékosan nem írok képviselőnevet és még az is lehet, hogy felcseréltem a városrészekre jellemző százalékokat. Nem a személy a lényeg, hanem az elv. A képviselőségnek nem szabad üzletnek lennie, bármennyire is idillikus, a képviseleti demokráciának ez a foka, kőkeményen közfeladat. Nem a köz van a képviselőért, hanem fordítva. Ahogy a befizetett adó sem a képviselőké, még csak nem is a polgármesteré, hanem mindenkié, akinek a lakcímkártyáján esztergomi lakcím szerepel.

Szűk két hete, a szeretgom.hu írta meg először azt a tényt, hogy közmunkásokat kezdtek el kiköltöztetni azokból az önkormányzati ingatlanokból, amelyekben éltek. Jelenleg jogászkodásnál és a kötelező helyreigazításnál tart a cikk, miközben a kilakoltatottak a hajléktalanság lehetőségével élnek.
És megint csak bejön a fenti kettősség, ugyanis a területet az egyik önkormányzati képviselő vásárolta meg. Őt is csak az üzlet érdekli, a szociális érzékenység, a szolidaritás igen messze áll a képviselő értékrendjétől. Az lehet, hogy a területen lakásokat fog építeni, de kérdem én, miért adja el a város a tulajdonát egy képviselőnek? Miért képtelen arra az önkormányzat, hogy óvja a tulajdonát és felnőttként, a tetteiért felelősséget vállalva valósítson meg olyan fejlesztést, amely az itt élők hasznára válik és nem utolsó sorban gyarapítja a város vagyonát?

Ha már Suzuki, arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy autógyár hogyan működik. Amikor bemutatnak egy-egy újabb modellt, azon már évek óta dolgoznak a gyárban. Tervezik, tesztelik és előkészítik a gyártást. Ergo, amikor kijön az új modell, a szakemberek már a friss termék továbbfejlesztésén és az új modell utódján törik a fejüket. Ezzel szemben úgy értesültünk, hogy a Suzuki most úgy gyártja a jelenleg futó típusait, hogy a gyárban nem tudnak még a jelenlegi modellek utódlásáról.

Esztergomot 6-7 évente jelentős árvíz sújtja. Nem ördögtől való dolog ez, hanem természeti jelenség. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy városunkban az ígérgetésen és a tervezésen kívül tán’ még kapavágás sem történt az ügyben. Nem 2014 óta, hanem legalább 50 éve! Tessenek megnézni a környékünket Táttól Visegrádig! Mindenhol védművek és gátrendszerek épültek. Ebből mindenféle víz-ismeret nélkül következik, hogy Esztergomon kívül, nem csak verbálisan veszik komolyan a Dunát. Azzal, hogy városunk kivételével egyre több helyen épült ki megfelelő védmű, egy esetleges árvíz sokkal károsabb lehet, mint eddig bármikor. A gátak védik a településeket, nem hagyják a folyót kiszélesedni, hanem egy fizikai korlátok közé szorított mederben tartják a vizet. Ugye nem kell mondanom, hogy ezzel jelentősen emelkedik a vízszint és mivel sokkal több víznek kell lefolynia nem sokkal szélesebb helyen, ezzel a víz sodrása is nő?
A vizet a gátat fogják, az ár pedig arra fog hömpölyögni, amerre helyet talál. Őt nem érdekli a térkövezett járda, a műfüves futball pálya, a kerékpárút és a megannyi „fejlesztés”. És bizony, ha jön a víz, a város felé fog hömpölyögni, nem fogja megállítani semmilyen terv vagy helyi rendelet, esetleg egy kátharmados törvény!

Őszintén kívánom, hogy ne történjen meg ez a katasztrófa, de egy felelősen, Esztergomért gondolkozó ember nem hunyhat szemet ezen probléma felett sem!

Ami pedig a százalékos, üzleti alapon, „okosba” zajló képviseletet illeti, szégyellje magát mindenki, aki magára veszi! Más kapcsán már írtam, véleményem szerint álljon tükör elé és nyugodtan köpjön egyet.


 

h i r d e t é s