h i r d e t é s

Így védd meg monitorod tartalmát a kíváncsi szemektől

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így védd meg monitorod tartalmát a kíváncsi szemektől

2020. január 28. - 12:22

 

Január 28-a az adatvédelem világnapja: ennek célja az, hogy igyekezzen felhívni a figyelmet arra, milyen fontos az adataink biztonsága, valamint az, hogy minél többeket aktív védekezésre ösztönözzön.

A 3M szakértői három fontos tapasztalattal járulnak hozzá a témához, méghozzá egy olyan területen, amelyről talán sokan meg is feledkeznek. 

Vizuális adathalászat 

Amikor manapság mindenhol a hackerekről, internetes bűncselekményekről, adatszivárgásokról és vírusokról lehet olvasni, hajlamosak vagyunk elfelejteni egy olyan biztonsági kockázatot, amely igazából teljesen analóg: ez pedig a látás. Amikor az irodában egy nagy képernyőn dolgozunk, vagy egy kávézóba beugorva laptopon fejezünk be valamilyen sürgős munkát, sokszor észre se vesszük, mennyire jól láthatóak a bizalmas adatok mások számára is. A vizuális hackeléshez nem kell hatalmas számítástechnikai tudomány, alapesetben elegendő az, ha valaki a tudtunk nélkül leolvassa a kijelzőnkről az adatokat, vagy lefényképezi, levideózza a képernyő tartalmát.

Kevesebb, mint 15 percig tart az információ megszerzése a vizuális hackernek és az érzékeny információk kiszivárogtatása már meg is történik.

 - mondta Peter Barker, a 3M marketingmenedzsere. Persze a baj akár már pillanatok alatt is megtörténhet, ha a leskelődő valamilyen rövid adatra, például egy jelszóra, telefonszámra, vagy egy számra vadászik.

A 3M 3 megfontolandó tanácsa az illetéktelen leskelődők ellen

  • Nyilvános helyeken válassza jól meg, hol és hogyan dolgozik! Kávézókban, parkokban, tömegközlekedési eszközökön, repülőtereken igyekezzen olyan helyre ülni laptopjával, ahol a lehető legkevesebb esélyt adja vizuális hackereknek arra, hogy a kijelző adataiba beleláthassanak.
  • A betekintésvédelmi szűrők segítségével csak a laptoppal, tablettel vagy telefonnal szemben ülő láthatja tisztán a kijelzőt, az oldalról leskelődők, távolról fotózók csak elmosódott formákat látnak a valós tartalom helyett.
  • Munkahelyén vagy otthonán kívül csak akkor jelenítsen meg bizalmas adatokat eszközein, ha az feltétlenül szükséges, és ekkor is próbálja ezeket minél rövidebb ideig a kijelzőn tartani.

A vizuális hackelés veszélyeiről és a védekezésről bővebben a 3M oldalán olvashat. 

Betekintésvédelmi szűrő: egyszerű de erős pajzs a kijelzőkre 

Míg az internetes biztonsági megoldások gyakran bonyolultak és drágák is lehetnek, a kijelzők védelme nem csak elérhető, de könnyen is használható bárki számára. A 3M szabadalmaztatott MicroLouvre™ optikai technológiájára épülő szűrők abban segítenek, hogy a megjelenő tartalmakat csak az eszköz felhasználója láthassa tisztán, míg mindenki más előtt rejtve maradjanak. A betekintésvédelem mellett a 3M megoldásai egyben csökkentik a fényvisszaverődést, így munka közben minden fényviszony mellett olvashatóbb a kijelző tartalma, emellett pedig a szűrő a fizikai sérülésektől is megóvja azt.

A 3M betekintésvédelmi szűrőkhöz tervezett COMPLY™ csatlakoztató rendszer különlegessége a tartós gyorshajtófül, tehát egy olyan pánt, amelynek egyszerű elforgatásával meghatározhatja, hogy a laptop képernyője csak a felhasználó vagy mások számára is látható-e. A gyorshajtófül rendkívül strapabíró, és gyors működése miatt ujjlenyomatokat sem hagyunk szét. A COMPLY™ emellett abban is segít, hogy ne tudjuk hibásan rögzíteni, és emiatt elveszíteni a szűrőt, illetve azzal megkarcolni a kijelzőt. A megoldás működését ide kattintva videón is megtekintheti, a 3M betekintésvédelmi szűrőiről pedig itt olvashat bővebben. 


 

h i r d e t é s