h i r d e t é s

Iráni mozgalmak 4.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Iráni mozgalmak 4.

2021. február 20. - 18:25

 

Tevékenységek Iránon kívül

Bahrain

2015. szeptember 30-án a bahreini biztonsági erők egy nagy bombagyártó üzemet fedeztek fel Nuwaidratban, majd számos gyanúsítottat tartóztattak le, akik az Iráni Forradalmi Gárdával álltak kapcsolatban. Másnap, október 1-jén Bahrein visszahívta iráni nagykövetét és felszólította az iráni ügyvivőt, hogy 72 órán belül hagyja el a királyságot, miután személyét persona non gratának nyilvánították. Nagykövetének visszahívását Bahrein a következőkkel indokolta: „a bahreini királyság ügyeibe való folyamatos beavatkozás annak érdekében, hogy szektás vitákat szítsanak, befolyást és kontrolt hozzanak létre". Bahrein 2016. január 6-án kijelentette, hogy felgöngyölítette azt a terrorista sejtet, mely állítólag a Forradalmi Gárdával és a Hezbollahhal állt kapcsolatban. A bahreini belügyminisztérium bejelentette, hogy a sejt „veszélyes robbantások sorozatát” tervezte végrehajtani a királyságban. Sok tagot letartóztattak, köztük a csoport vezetőit, a 33 éves ikreket Ali és Mohammed Fakhrawit.

India

2012 júliusában a The Times of India beszámolt az újdelhi rendőrség nyomozásáról, mely kiderítette, hogy az iráni Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló terroristák felelősek a 2012. február 13-i támadásért, mely során bombamerényletet hajtottak végre Újdelhiben egy izraeli diplomata ellen. Ebben megsérült a nagykövetség egy alkalmazottja, egy helyi alkalmazott és két járókelő. A jelentés szerint az iráni Forradalmi Gárda tervezhet más támadásokat is izraeli célpontok ellen az egész világon.

Izrael

Irán nem ismeri el Izrael államot és támogatást nyújt a Hamasznak, Hezbollahnak és a palesztin Iszlám Dzsihádnak.

Hamasz

Irán politikai támogatást nyújt és fegyvereket szállít a Hamasznak, melyet Izrael, az Egyesült Államok, Kanada, az Európai Unió, Egyiptom, Ausztrália és Japán terrorista szervezetnek nyilvánított.
Mahmoud Abbasz, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kijelentette: „A Hamaszt Irán finanszírozza.
Azt állítja, hogy adományokból finanszírozzák, de az adományok nem hasonlítanak ahhoz, amit Iránból kap." Az izraeli külügyminisztérium szerint 2000 és 2004 között a Hamasz 425 támadást hajtott végre. Ez a szervezet felelős közel 400 izraeli megöléséért és több mint 2000 megsebesüléséért. 2001 és 2008 májusa között a Hamasz több mint 3000 Qasszam rakétát és 2500 aknát lőtt ki Izraelre.

Hezbollah

A Hezbollahot az 1980-as évek elején alapították azon iráni erőfeszítések részeként, amelyek célja a militáns libanoni síita csoportok egyesítése volt egy egységes szervezetbe. Irán proxy szövetségeseként fogható fel az Irán és Izrael közt dúló proxy háborúban. Vezetői Khomeini ayatollah követői voltak és erőit egy 1500 fős Forradalmi Gárda kontingens képezte ki, szervezte meg, akik Iránból érkeztek a szír kormány engedélyével, amely akkoriban megszállva tartotta Libanont. 2012 óta a Hezbollah segített a szír kormánynak a polgárháború során az ellenzék elleni küzdelemben, amelyet Hezbollah cionista cselekménynek és „vahhabita-cionista összeesküvésnek” nevezett arra, hogy elpusztítsák az Asszad-rezsim Izrael elleni szövetségét.
 

Az Iszlám Dzsihádról széles körben úgy gondolták, hogy egy álnév és a Hezbollahhoz tartozó libanoni Iszlamista politikai mozgalmat, ill. egy szociális szolgáltató ügynökséget fed, amit 1982-ben alapítottak több millió dolláros támogatással. Az Iszlám Köztársaság jelentős kiképzést és logisztikai segítséget nyújtott nekik. Sokan úgy vélik, hogy a csoport Irán forgatókönyve szerint működik, célja a térség mérsékelt kormányainak megdöntése és az iráni kormány mintáján alapuló Iszlám köztársaságok létrehozása, valamint Izrael elpusztítása. Irán jelentős összegű pénzekkel, képzéssel, fegyverekkel (ideértve a hosszú távú rakétákat), robbanóanyagokkal, politikai, diplomáciai és szervezeti segítséggel látta el a Hezbollah militáns szervezetét, miközben arról kísérelte meggyőzni a Hezbollahot, hogy vesse be magát Izrael ellen. A Hezbollah 1985. évi kiáltványa négy fő célkitűzést sorolt fel, melyek közül kettő: „Izrael végleges távozása Libanonból, mintegy bevezetéseként Izrael eltörlésének". A 2010. februárban kiadott jelentések szerint a Hezbollah 400 millió dollárt kapott Irántól.

Iraki síita milíciák

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma bejelentette, hogy fegyvereket csempésznek Irakba abból a célból, hogy Irán szövetségeseit, a síita milíciákat felfegyverezzék, ideértve az Amerika ellenes Muqtada al-Szadr hittudóst és az ő Mehdi egységeit is. David Petraeus tábornok, az Amerikai Haderő Irakban állomásozó egységének parancsnoka, az Egyesült Államok Kongresszusában 2007. szeptember 11-én tartott beszámolójában megjegyezte, hogy az iraki multinacionális erők felderítése szerint az Iráni Quds Force kiképzést, felszerelést, finanszírozást és irányítást nyújtott az iraki Síita milícia csoportok számára. „Amikor elfogtuk az úgynevezett speciális egységek vezetőit… és az iraki tervek támogatására létrehozott libanoni Hezbollah hadosztály parancsnokhelyettesét, sokat tudtunk meg arról, hogy Irán valójában miként támogatta őket és hogy ezek az elemek miként hajtottak végre erőszakos cselekményeket ellenünk, az iraki erők és ártatlan civilek ellen.”
2015-ben Michael Weiss és Michael Pregent azzal vádolta a Népi Mobilizációs Egységeket, melyek Irán támogatásával létrejött 40, főleg síita milíciából álló szervezet, hogy széles körben követtek el atrocitásokat szunnita polgárok ellen az Iraki és Levantei Iszlám Állam ellen folytatott háború során, beleértve „az emberek élve elégetését házaikban, focizást levágott emberi fejekkel, valamint egész falvak etnikai tisztogatását és földig lerombolását". Weiss és Pregent azt is állította, hogy „Irán síita milíciái nem sokkal jobbak, mint az Iszlám Állam.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s