h i r d e t é s

Itt a bejelentés, készenlétbe helyezik a NATO-erőket az orosz fenyegetés miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Itt a bejelentés, készenlétbe helyezik a NATO-erőket az orosz fenyegetés miatt

2022. január 24. - 13:16

 

Hivatalos indoklás szerint a cél a védelem.

A kép illusztráció! - Forrás: cisomag.eccouncil.org

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik egységeiket, több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn.  

A politikus hangsúlyozta, miután Oroszország folytatja a hadműveleteit az ukrán határ mellett, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a keleti szárny megerősítése is. Ukrán biztonsági és hírszerzési források szerint Oroszország már 127 ezer katonát vezényelt az ukrán határ menti területekre.

– Üdvözlöm azokat a szövetségeseket, amelyek további erőkkel járulnak hozzá a NATO erőfeszítéseihez – mondta a főtitkár. Tájékoztatása szerint az elmúlt napokban számos tagország jelentette be, hogy hozzájárul az európai biztonság megerősítéséhez. Dánia fregattot küld a Balti-tengerre, és négy F-16-os vadászgépet készül telepíteni Litvániába a NATO légirendészeti támogatására. Spanyolország hajókat küld a NATO különböző haditengerészeti erőihez, és fontolgatja vadászgépek telepítését Bulgáriába. Franciaország kész arra, hogy csapatokat küldjön Romániába a NATO parancsnoksága alatt. Hollandia áprilistól két F-35-ös vadászrepülőgépet küld Bulgáriába, hogy támogassa a NATO légirendészeti tevékenységét a térségben, továbbá egy hajót ajánlott fel, illetve szárazföldi egységeket állít készenlétbe. Emellett az Egyesült Államok is egyértelművé tette, hogy fontolgatja katonai jelenlétének növelését a szövetség keleti részén – közölte Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár bejelentése azért figyelemre méltó, mert Oroszország korábban a feszültség enyhítésének a feltételéül szabta, hogy NATO-egységek ne állomásozzanak sem Románia, sem Bulgária területén. A Kreml nyilvánvalóan nem akarja nyugati országok harci egységeit látni a Fekete-tengeren.

– Mindig reagálni fogunk biztonsági környezetünk bármilyen szintű romlására, és megerősítjük kollektív védelmünket - fogalmazott. Kiemelte, amíg 2014 előtt nem voltak NATO-erők a szövetség keleti részén, addig a Krím 2014-es orosz annexiója miatt az észak-atlanti szövetség megerősítette jelenlétét a térségben, egyebek között négy többnemzetiségű harci egységgel Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban. A harckészültségben lévő egységeket az Egyesült Királyság, Kanada, Németország és az Egyesült Államok vezeti. Jelenlétük világossá teszi, hogy bármely szövetséges elleni támadás az egész szövetség elleni támadásnak minősül - emlékeztetett Jens Stoltenberg.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság  hétfőn jelentette be, hogy távozásra kéri Ukrajnából az ott  szolgálatot teljesítő diplomatáinak a hozzátartozóit, és ezt ajánlja minden állampolgárának is. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s