h i r d e t é s

Jó befektetés Matolcsyéknak 14 milliárdos lakást venni New Yorkban?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Jó befektetés Matolcsyéknak 14 milliárdos lakást venni New Yorkban?

2022. december 20. - 08:51

A médiában megjelent hírek szerint a jegybank elnök fia, Matolcsy Ádám köre szerezhette meg New York egyik 14 milliárdos luxuslakását. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A sok áttételen keresztül lebonyolított ügylet szálai – média értesülések szerint - a jegybankelnök fiának baráti köréhez vezethetnek, de a valódi tulajdonos minden bizonnyal rejtve marad. Rövid távon szinte biztosan veszteséges, hosszú távon azonban bomba üzlet lehet – mondják a InwestMentors privát bankárai.

Ki ne álmodott volna már arról, hogy egy gyönyőrű, tágas, centrál parkra néző, panorámás lakása van New York egyik felhőkarcolójában – azonban a realitás, hogy az ott lévő luxusingatlanok jó része üresen áll, ugyanis azok inkább presztizsberuházások (és hosszú távú befektetések) mint napi használatban lévő ingatlanok. Természetesen az igazán felkapott helyeken mindig komoly értéke lesz az ilyen ingatlanoknak. Időszakos értékcsökkenéssel lehet persze időszakosan számolni de hosszú távon egészen biztosan stabil értéket képviselnek az ilyen befektetések.

Emeli az ingatlan értékét, hogy magyar befektetőként a külföldi ingatlan egyben devizában tartott befektetés is. Magyarországról nézve az usdhuf gyengülése jelentősen hozzájárult a hozamokhoz. 5 évvel ezelőtt 2017 december végén még csak 250 forint volt egy dollár, 2022. december közepén (16-án) pedig 396 forint. Tehát már csak azzal 58,4% hozamot ért el valaki, ha az elmúlt öt évben dollárban tartotta a pénzét, Mivel a dollár a világ elsőszámú tartalékdevizája, számítani lehet az értékállóságának megőrzésére.

2021-ben az USA-ban a 30 éves jelzáloghitelek átlagos kamata 2,96% volt, ami az elmúlt 50 év legalacsonyabb értéke. Ehhez képest 2022 decemberére már több, mint a duplájára 6,56%-ra emelkedtek a kamatok.

Ha nehezebb hitelhez jutni, kevesebben fognak vásárolni. A szűkülő kereslet pedig visszaveti az ingatlanárakat. Ez vásárlási szempontból kedvező helyzetet teremthet, mert bátrabban lehet alkudni. Azonban fontos tudni, hogy az ingatlanpiacon jellemzően évekig tartanak a trendek, így ha megindul egy esés, várható, hogy elhúzódhat. Tekintettel arra, hogy az amerikai jegybank, a FED előrejelzése szerint még 2023-ban is tovább emelik a kamatokat a magas infláció miatt, számíthatunk a tovább szűkülő keresletre is.

Minden magyarnak lehet amerikai befektetése

Aki nem rendelkezik több milliárd forinttal, de mégis szeretné megakarításait külföldön, megbízható helyen tudni, az is több lehetőség közül választhat. Számos ingatlankezelő vállalat (REIT) tőzsdén jegyezett, így bárki a tulajdonosa lehet már minimális befektetési összegtől. Az Avalonbay Communities ingatlankezelő számos new yorki lakást ad ki. A cégen keresztül közvetve lehetünk a tulajdonosai ezeknek a lakásoknak. A bérleti díjakból származó bevételek jelentős részét kifizetik osztalékként a részvényeseknek, így rendszeres bevételre is számíthatnak. Szintén alternatíva az amerikai részvénypiacból történő vásárlás, ami ugyan nem direkt ingatlanbefektetés, de dollárban elszámolt és az amerikai gazdasági teljesítményt hosszú távon tükrözi. Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot lefedő SP500 index átlaghozama 1945-2021 között +12,95% Ráadásul ha egy magyar befektető TBSZ számlára vásárol amerikai részvényeket, akkor 5 év elteltével kamatadó-mentessé teheti a befektetésén elért hozamokat.

Mik a hátrányai?

Ennyi pénze csak néhány embernek van Magyarországon. Egy 14 milliárd forint értékű ingatlant még a 100 leggazdagabb magyar közül se engedhet meg magának mindenki.

Az ingatlan kiadás fizikai jelenlétet igényel legalább egy megbízotton keresztül. Ha megbízottot veszünk igénybe, akkor fizetni kell a közreműködéséért. Az ingatlan amortizálódik, aminek mértékét átlagosan évi 1%-ra szokták becsülni. Adózni is kell utána, ami New Yorkban az ingatlan értékének a 0,88%-a évente. Ezen túl a kiadásból befolyt bérleti díjból is szükséges még adót fizetni. Ugyanakkor Amerikában is soha nem látott tempóban emelkedtek a kamatok, amik hatással vannak az ingatlanpiacra.


Kommentelne? Kattintson ide!