h i r d e t é s

Karácsony: a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Karácsony: a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal

2019. szeptember 05. - 11:39

 

"Elég volt abból, hogy a főpolgármester gyakorlatilag a kormány kesztyűbábja", ezért vissza kell szerezni Budapestet, Józsefvárost és az emberek önrendelkezési jogát - erről beszélt Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán a főváros VIII. kerületében.

Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt (b) és Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (j) kampányrendezvénye a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren 2019. szeptember 4-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Zugló polgármestere és Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármesterjelöltje mintegy 30 aktivistájuk és szimpatizánsuk körében tett sétát a kerületben a II. János Pál pápa térről indulva, majd a Pál utcai fiúk Práter utcai szobránál tartott sajtótájékoztatót.

A Molnár Ferenc regénye nyomán fogalommá vált kifejezést használva Karácsony Gergely azt mondta: a kormány az elmúlt kilenc évben "einstandolta" a többi között az iskolákat, a kórházakat, a Városligetet, a HÉV-et és a megfizethető lakhatás esélyét.

Olyan politikát szeretnénk, ahol az einstandolás véget ér

 - hangoztatta azt is kiemelve, hogy vissza kell adni az embereknek az önrendelkezés jogát.

Úgy vélekedett:

a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal.

Karácsony Gergely megfogalmazása szerint Tarlós István és a kormány "nagy barátságából" szolgaság lett. 

Álláspontja szerint a kormány fővárossal kapcsolatos tervei között "miniszterelnöki dolgozószobák", "a város tüdejébe építendő múzeumok", és stadionok szerepelnek.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy Budapest az elmúlt kilenc évben kárvallottja volt a fideszes városvezetésnek. A főváros úszik az adósságban, akadozik a hulladékszállítás és a köztisztaság, drámai mértékben nőnek az ingatlanárak és fogynak a zöldfelületek - sorolta.

A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Pikó András azt hangoztatta: "nem akkor leszünk büntetésben, ha ellenzéki polgármestere lesz a kerületnek, hanem most vagyunk büntetésben". A választási esélyekre térve elmondta, hogy a mögötte összeállt támogatói koalíció az európai parlamenti választáson "a 60 egyéni szavazókörből 46-ot elvitt".

A pirosingesek ellen valakinek fel kell lépni, és megvédeni Nemecsekéket. A jelenlegi ellenzék erre képes

 - fogalmazott szintén a Pál utcai fiúkra utalva.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva leszögezte, nem teszi alkalmatlanná a főpolgármesteri tisztségre, hogy egy alkalommal Csepel helyett Észak-Pestet mondott. Az általuk felvett majdnem 70 ezer ajánlóívről szóló felvetésre úgy reagált: "nagyon sok" aktivistájuk és támogatójuk van és sok helyen gyűjtötték össze a 16 ezer aláírást. Semmilyen jogsértés nem történt, az ezzel kapcsolatos beadványokat a választási bizottság elutasította - mondta.

Egy másik, az aláíróívekre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a jogszabály lehetővé teszi, hogy "ilyen sok" ívet kiváltsanak, így élnek ezzel a lehetőséggel, majd azt is jelezte, hogy az aláírásokból nem készül adatbázis. 

A jelenlévő újságírók egy részét bírálva és negatívan minősítve Karácsony Gerely az eseményen kérdezni készülő Pesti Srácok újságírójával közölte, hogy az orgánumnak nem fog nyilatkozni.

Pikó András szintén kérdésre közölte: befejezték a kerületben az aláírásgyűjtést, az ajánlóíveket kedden leadták. Majd nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy felhasználnak-e a kampányban adatokat ahhoz, hogy "applikáción keresztül" szólítsák meg az embereket.

(MTI)


 

h i r d e t é s