h i r d e t é s

Katasztrófavédelmi engedélyt kapott a debreceni akkumulátorgyár, épülhet tovább

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Katasztrófavédelmi engedélyt kapott a debreceni akkumulátorgyár, épülhet tovább

2023. január 20. - 05:55

Elindítható a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása.

Forrás: hipa.hu

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár. Ezért meg is adták azt a katasztrófavédelmi engedélyt, ami alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható.

A határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével bekiabálásokba, indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről a január 20-ára, péntekre tervezett, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene szót adni a helyieknek. Ám – mint lapunknak a városban többen elmondták – az előzetes jelek arra utalnak, hogy ezt a feladatát nem veszi elég komolyan az állami szervezet.

Az eseményt olyan időpontra tették, amikor a legtöbb ember dolgozik, így szabadságot kell kivennie annak, aki el akarja mondani a véleményét, vagy kérdéseket tenne fel.

Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője nyílt levelében arról írt: úgy tudja, a kormányhivatalban utasították az ottani alkalmazottakat, hogy a közönség soraiban ülve a lehető legnagyobb számban legyenek jelen.

A közmeghallgatáson kizárólag olyan dolgozók vesznek részt, akiknek közvetlenül is feladatai vannak a környezetvédelmi hatósági eljárásban, vagy az esemény megrendezésében vesznek részt 

– reagált ezzel kapcsolatban a Népszava kérdésére a kormányhivatal. Hozzátették: a kijelölt helyiség legalább négyszáz fő jelenlétét teszi lehetővé, miközben a kormányhivatal által eddig szervezett számos nagy projektet érintő hasonló közmeghallgatásokon megjelentek száma jellemzően a tíz főt sem érte el. A közmeghallgatást harminc nappal az esemény előtt meg kellett hirdetni a helyszín és az időpont megjelölésével. Ennek a kormányhivatal már november végén eleget tett, december elsején pedig a várható érdeklődésre tekintettel új, a megszokottnál lényegesen nagyobb befogadóképességű helyszínt jelölt ki. (Népszava)

A héten lapunk is több nyílt levelet kapott, melyben az akkumulátorgyár építésének leállítását kérik. De ez a kormány nem az az kormány, amely odafigyel, megfontolja és az emberek kéréseit, véleményét figyelembe véve dönt.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky