h i r d e t é s

Kecskeméti titkok: Orbán vejének az üzlettársa tartja karban az Elios által feltett lámpákat

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Kecskeméti titkok: Orbán vejének az üzlettársa tartja karban az Elios által feltett lámpákat

2018. március 01. - 08:05

 

Nemcsak a pályázatot írták teljesen Tiborcz István akkori cégére, de minden elemében a rokonsághoz és a baráti körhöz kötötték a beruházást.

A miszterelnök úr és a gyerekek - Forrás: Facebook / 168ora.hu

A 168ora.hu összefoglalója

A kecskeméti közvilágítási projekt második üteme szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, amelyből az is kiderül, hogy az Elios Zrt. milyen feltételekkel nyerte el a projektet és az is, hogy Tiborcz István üzlettársáék végzik a karbantartást.

A portál azután vizsgálta meg alaposan az OLAF-jelentés kecskeméti vonatkozásait, hogy kedden Kecskemét önkormányzatai, illetve jegyzője – mint megírtuk – nem volt hajlandó kiadni az erről szóló adatokat – holott azok mindegyikének közérdekből nyilvánosnak kellene lennie. Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt az önkormányzat megakadályozta.

A 24.hu birtokában lévő OLAF-jelentés szerint ugyanakkor a kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést.

Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta, ahogy több más település esetében is.

Az uniós támogatásról szóló döntés alig két hónappal korábban született meg, ez 483 millió, illetve 346 millió forint támogatást jelentett a projekthez.

A közbeszerzés előkészítését, beleértve az előzetes tanulmány megírását a Tender-Network Zrt. végezte, amely Tiborczék első ilyen jellegű munkájánál, Hódmezővásárhelyen nemcsak az önkormányzatnak, hanem az Eliosnak is végzett projektmenedzseri feladatokat.

A lehetséges ajánlattevők körét szűkre ezúttal is igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek. Az indulóknak a pályázatot megelőző két évből fel kellett mutatniuk olyan LED-es közvilágítási projekthez köthető megbízásokat, amelyből legalább 200 millió forint bevételre tettek szert, a megelőző 60 hónapból rendelkezniük kellett LED-es közvilágítási megbízásból származó két olyan, 630 millió forint összértékű szerződéssel, amelyből az egyik legalább 450 millió forint értékű volt és minimum 4500 LED-lámpa felszerelésére vonatkozott, továbbá kellett legyen olyan egymást követő 5 hetük, amikor a cég legalább 400 lámpát (LED-es vagy sima) szerelt fel hetente, rendelkezni kellett olyan műszaki vezetővel, akinek volt legalább 1 darab, minimum 200 ezer forintot elérő közvilágítás korszerűsítése során szerzett szakmai tapasztalata.

A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz (látva az elvárásokat, nem meglepő módon) egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól, a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre.

Az elsőnél a szerződés összege 102 239 forinttal lett magasabb  (413 238 884 forint) a tervezettnél, a második ütemben pedig szinte ugyanekkora volt a különbség, csak akkor az Elios a tervezettnél 102 379 forinttal olcsóbban, 290 996 671 millió forintért dolgozott.

Az Elios alvállalkozója mindkét ütemben a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel több településen is együtt dolgoztak, így Zalaegerszegen és Mórahalmon, és amellyel kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF). Például azt, hogy manipulálhatták az árakat, illetve azt, hogy Horváth Dezső, a Simó tulajdonosa előbb részt vett közbeszerzés előkészítésében, majd, ahogy a kecskeméti projekt első ütemében, alvállalkozóként is dolgozott – ez ellentétes a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel.

A projektmenedzsmenttel az Eupro Kft.-t bízta meg a Zombor Gábor akkori fideszes polgármester által képviselt önkormányzat, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége.

Az már régebbről ismert, az Eupro 2015 nyarán az elsők között nyert 100 százalékos támogatást az új uniós költségvetési ciklus forrásaiból. A cég több mint 141 millió forintot nyert arra, hogy segítse a kormányt a rugalmas foglalkoztatás elterjesztésében. Szintén 2015 őszén a Széchenyi Programirodától is kapott egy több mint 12 milliós megbízást közbeszerzések minőségellenőrzésére. Ezután pedig decemberben nyerték el a Központi Okos Mérés (KOM) Zrt. egyik pályázatát, ami nem nagy összeg, de hozzáférhetnek vele egy hatalmas piachoz, az okosmérők teljes cseréjéhez, amire 6,5 milliárd forintot szán az állam.

A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-cég is, a Sistrade, amely a kivitelezési szerződést kötő Polár Stúdióval együtt látja el a feladatot.

A megállapodás 2018. december 31-ig érvényes, és mivel még tart az 5 éves garanciális időszak, a cégeknek ingyen kell kicserélniük a meghibásodott alkatrészeket. A Sistrade máshol is ellát ilyen jellegű feladatokat: nemrég derült ki, hogy Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök falujában, Felcsúton is ők üzemeltetik a közvilágítást.

Az OLAF ugyanakkor Kecskemét esetében felhívta a figyelmet arra, hogy az első és második ütem karbantartása már most drágább, mint amivel számoltak korábban. Igaz, a két összeg közötti eltérés nem nagy: a tervek szerint évente összesen 6,953 millió forint lett volna a karbantartási költség, ehhez képest lámpánként 85,6 forinttal számolva (plusz áfa) 6,964 millió forint lesz inkább.

 

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s