h i r d e t é s

Ki jár jól az adócsökkentésekkel?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ki jár jól az adócsökkentésekkel?

2021. május 18. - 12:18

A kormány adócsökkentésekkel akarja megtámogatni a közalapítványokat, köztük azokat, amelyeket az egyetemek működtetésére létrehozott. A vállalatoknak is megéri majd ezeket támogatni.

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

A Pénzügyminisztérium igyekszik adóoldalról megtámogatni az elmúlt hetekben létrehozott vagyonkezelő közalapítványok működését - írja a Népszava. Ennek érdekében módosul az illetéktörvény, a társaságiadó-törvény és az energiaellátók különadója is. E két utóbbira például azért van szükség, mert a kormány egyszerűbbé szeretné tenni, hogy cégek támogassanak ilyen alapítványokat.

Az adakozó vállalatok az átadott eszközök (például részvények) értékének 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat, ha pedig nem támogatást adnak, hanem alapítóként csatlakoznak az alapítványhoz, akkor a támogatásra szánt összeg 40 százalékával lehet kevesebb az adószámítás alapja. Emellett a társasági adó parlament előtt fekvő módosítása „természetesen” magát a közalapítványokat mentesítené a társasági nyereségadó megfizetése alól a bevétel azon része után, amit „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett.

A nem közalapítványokat érintő legnagyobb adócsökkentésre 2022 júliusáig várni kell a cégeknek, akkor fél százalékponttal, 15 százalékra csökken az úgynevezett szociális hozzájárulási adó. Ugyanekkor beolvad a szochóba a szakképzési hozzájárulás, ami de facto további 1,5 százalékpontos adócsökkentést jelent a vállalatoknak.

Kiszélesítik az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét. A jelenlegi 15 millió forintos bevételi határ helyett jövőre már akár az éves minimálbér összegének tízszereséig (a jelenlegi minimálbér alapján közel 20 millió forint bevételig) élhetnek az egyéni vállalkozók ezzel az egyszerűsített adózási módszerrel. További változtatás, hogy a jövőben az adóhatóság nem kerekítheti föl vagy le a gépjárműadó összegét. (napi.hu)