h i r d e t é s

Kik kérhetik az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kik kérhetik az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását?

2023. március 23. - 11:08

2023-ban az 1958-ban születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon.

Amennyiben a 65 évet betöltő személy a nyugdíjazása előtt korhatár előtti ellátásban részesült, alapesetben ennek összegét kapja továbbra is. Viszont ha a korhatár előtti ellátása mellett dolgozott, kérheti a nyugdíja ismételt megállapítását – hívja fel a figyelmet az Adó.hu.

2012. előtt többféle okból, jogcímen lehetett a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni (például hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjat, hivatásos szolgálati jogviszony alapján szolgálati nyugdíjat). Ezeket a nyugdíjakat 2012. január 1-jétől már nem nyugdíjként, hanem korhatár előtti ellátásként folyósították. Fő szabály szerint az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől a korhatár előtti ellátást változatlan összegben, de már öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

Csakhogy meghatározott összeghatárig (a minimálbér tizennyolcszorosáig ami 2023-ban 4,176 millió forint) keresőtevékenységet is lehet folytatni a korhatár előtti ellátások mellett, amivel az érintett személy szolgálati időt szerezhet a tb-járulék befizetése alapján. Ez úgy lehetséges, hogy a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, az ellátásban részesülő nem nyugdíjas – emiatt szerezhet további szolgálati időt. (Aki már öregségi nyugdíjban van, annál ez a lehetőség már nem él, mert a nyugdíjas munkavállalásakor már nem kell tb-járulékot fizetni.)

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő személy, akkor öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől (amikortól korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja), kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását, ráadásul már határidő nélkül.

Az ismételt nyugdíj-megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt a magasabb összeget fogják folyósítani a nyugdíjasnak.

A nyugdíj összegének meghatározásához alkalmazott 2023-as valorizációs szorzószámok várhatóan elég combosak lesznek, így sok személy részére adhat kedvező eredményt az ismételt nyugdíjmegállapítás.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is alkalmazni kell a fentieket azzal, hogy ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíj korhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni.

Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is. (24.hu)